<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33394" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мадрид намали замърсяването на въздуха, като ограничи достъпа на коли до центъра

03 Декември 2018
0 969

Миналия петък влезе в сила строг контрол за вредните емисии от автомобилите в Мадрид. Това доведе до спад в трафика с близо 32% в някои части на града, съобщава „Ел Паис” . Новите правила налагат строги ограничения – превозните средства могат да влязат в район с площ 5 квадратни километра в центъра на испанската столица.

 

Планът, известен като " Мадрид Сентрал" , е опит да се намалят нивата на азотен диоксид в града, които надвишават европейските граници от 2010 г. насам и се смята, че причиняват около 3000 преждевременни смъртни случая годишно.

 

""

 

Областта „Сан Бернардо” отбеляза скромно намаляване на трафика от малко над 5%, докато „Гран Виа” – най-голямото 31,8%. Въпреки че „Ройтерс” съобщава, че трафикът продължава да е тежък около периметъра на централната зона, „Ел Паис” твърди, че дори там, нивата на трафик са снижени с между 1 и 2%. Липсата на задръствания също има полза за обществения транспорт, като скоростта на автобусите на един от главните булеварди се е увеличила с 14%.

 

Превозните средства са засегнати от забраната в зависимост от типа гориво, годината на производство и начина, по който се използват. Бензиновите и дизеловите автомобили, регистрирани съответно преди 2000 г. и 2006 г., ще бъдат ограничени, докато хибридните превозни средства ще могат да влизат в зоната и да паркират за максимум два часа.

 

Живущите в „Мадрид Сентрал”, няма да бъдат засегнати от новите правила. Бензиновите и дизеловите таксита ще продължат да имат достъп до центъра до 2022 година.

 

""

 

Мадрид не е единственият европейски град, който опитва да се справи с мръсния въздух. Атина и Париж ще забранят дизеловите автомобили за централните улици до 2025 г., а до 2030г. улицте да бъда изпълнение само с електрически автомобили.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции