<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33497" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кмет даде на прокуратурата гражданин, поискал достъп до обществена информация

07 Декември 2018
0 1960

Кметът на Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Окръжната прокуратура в Габрово срещу гражданин, който подавал често заявления за достъп до обществена информация. Това съобщиха от Програма "Достъп до информация".

 

 

 

 

Оказва се, че Семов иска държавното обвинение да назначи проверка, която да установи какво прави гражданинът с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права.

 

 

 

Историята сочи, че през 2016 г. Ангел Ангелов е подал едно заявление по ЗДОИ. Следващата година той е поискал информация с две заявления, а от началото на 2018 г. е заявил желание да му се осигури достъп до данни с четиринайсет заявления. Според него по пет от тях се е наложило да води дела в Административен съд – Габрово, защото или е имал мълчалив отказ от информация, или не е получил това, което е заявил.

 

 

 

Кметът Семов е показал на прокурорите цялата кореспонденция между общината и Ангелов. Към сигнала е добавено и печатното издание „Дряновица“, където са публикувани част от разкритията, до които гражданинът е стигнал чрез ЗДОИ.

 

 

Градоначалникът твърди, че става дума за злоупотреба с права и информация.

 

 

Самият Ангелов пък обяснява, че основната му цел при подаване на заявление по ЗДОИ е да си състави мнение за работата на общинската администрация в Дряново. За него това е начин да установи налице ли са корупционни практики и дали общината се управлява добре.

 

Източник: ОFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции