<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33499" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата поиска постоянен арест за Николай и Евгения Баневи

07 Декември 2018
0 755

Прокуратурата поиска от спецсъда постоянен арест на Николай и Евгения Баневи.

 

 

 

Специализираният наказателен съд се очаква да реши по-късно в петък дали да ги остави за постоянно в ареста. В петък те бяха екстрадирани от Франция в България. След завръщането им специализираната прокуратура ги обвини за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

 

 

 

Част от групата била и 77-годишната майка на Николай Банев – Мария Банева. Заради напредналата ѝ възраст за нея специализираната прокуратура няма да иска постоянен арест. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Николай и Евгения Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони лева данъци и изпрали над 1 млрд. лв.

 

 

Според зам.-главния прокурор Иван Гешев схемата действала с придобиване на предприятие. След това "първо се влиза и се взима всичко, което е налично в касата". Данните за схемата били от свидетели за фалита на "Полимери". "Примерно една сума от милиони долари е била налична в касата, влизат и се взима конкретната сума, която е налична в касата, кеш. След това започва това, което наричаме източване от това, че дружеството произвежда нещо. Сумата от това нещо отива в лични офшорни сметки, контролирани.

 

 

Накрая предприятието започва да закъсва. След като закъсва, всичко, което като актив има това предприятие, по различни начини, с неистински документи, отива към тези лица, а пасивът остава само за дружеството и накрая откровено започва да се реже дружеството на скрап", допълни Гешев в четвъртък. "Няма да излезе нищо от делата срещу Баневи. Всичко е пропаганда. МВР се използва за политическа разправа". Така съпредседателят на "Демократична България и бивш директор на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов коментира обвинението срещу Николай и Евгения Баневи.

 

 

"Агенцията за приватизация и за следприватизационен контрол отдавна са знаели какво става. В Борисовата държава ежегодно се крадат по 10 млрд. лв., а с подобни акции се цели отклоняване на общественото внимание или че някой е "спрял да плаща". Защо Баневи не бяха арестувани в последните години", попита той в интервю за бТВ. По думите му няма да има реален резултат в случая, както е ставало с други подобни акции.

 

 

Според него премиерът Бойко Борисов играе ролята на "съвременния Робин Худ".

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции