<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33500" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кукла Ариел, продавана за 76 лева, носи на работниците в Китай по-малко от 2 стотинки

07 Декември 2018
0 5955

Тя пее. Тя е красива. И е направена от жени, които получават по-малко от 2 стотинки (1 пени) за всяка кукла, която блести по рафтовете на магазините.

 

 

 

 

Тази Коледа десетки хиляди деца по цял свят развълнувателно разкъсват опаковъчната хартия на кукла "Ариел" – Малката русалка на Дисни. И са сигурни, че тя е направена за тях от щастливите елфи на Дядо Коледа.

 

 

Реалността, обаче, е друга. "Елфите" са работниците в китайските фабрики. Севереният полюс е град Хейуан. И не са щастливи, а нещастни от незаконно дългите работни часове и заплати, твърде ниски, за да изхранват семейството си.

 

""

 

Проучване, публикувано от правозащитните групи Solidar Suisse и China Watch Watch в партньорство с "Гардиън", откри доказателства за прекомерно и незаконно извънредно работно време и невероятни злоупотреби с женска работна ръка, която произвежда детски играчки.

 

 

Работниците съобщават, че биват глобявани или уволнявани, ако са били болни повече от три дни. Същевременно персоналът в завода "Уа Тун" в град Хейуан заявява, че заработва 175 часа извънреден труд за един месец.

 

 

Основната заплата е законна, но толкова ниска, че работниците се чувстват задължени да работят извънредно. Разследването показа също така значителен дисбаланс между половете, като мъжете превъзхождат жените. Девет от десет управленски длъжности са поверени на мъже, но жените съставляват 80% от работната сила.

 

 

Хейуан е град на около 3 милиона души в провинция Гуандун, югоизточен Китай. Той е дом на фабриката Wah Tung (Heyuan) Toy Manufacturing Ltd, където около 2000 работници произвеждат широка гама от пластмасови играчки и електроника.

 

 

А куклата Sing & Sparkle Disney Ariel кукла се продава за 34,99 паунда или 76.84 лева във Великобритания.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции