<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33511" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След наше разследване: Българските власти се активизираха за екокатастрофата край Босилеград

07 Декември 2018
0 1624

След разследване на "Господари на ефира", българските власти най-после се задействаха по повод трансгранично замърсяване на река Драговищица, която се влива в река Струма.

 

 

 

Показахме ви как нашият репортер Дани Йорданов отиде в Босилеградско, Западните покрайнини, днешна Сърбия, където разследва пораженията от неотдавна открита оловно-цинкова мина. Нарича се „Караманица” и е само на 5 км от границата с България.

 

 

Мината се води във фаза „пилотен проект” и затова законово избягва изискването за Оценка на въздействието върху околната среда. Сив поток изтича от хвостохранилището на мината и се влива в река Караманичка или наричана още Голема река. Оттам водата се влива в река Драговищица и сивите отпадъци влизат в България.

 

 

 

15-ина км по-късно водите на Драговищица се вливат в Струма и тръгват към Кюстендил и надолу към Благоевград, Кресненското дефиле и Гърция.

 

 

Дани Йорданов дори донесе проби от водата, взети на повече от 2 км след оловно-цинковата мина.

 

 

След репортажа, България е поискала по дипломатически път от Сърбия информация за качеството на водите на река Драговищица на нейна територия и за разрешените и осъществявани добивни и производствени дейности, които биха могли да са източник на замърсяване на водите на реката.

 

 

Днес стана ясно, че нотата е изпратена чрез Министерство на външните работи в края на месец ноември.

 

 

За заплаха от екологична катастрофа в района на Кюстендил, Земен и Трекляно и за вече настъпила такава в района на Босилеград предупреди неотдавна и сдружение "Балканка".

 

""

 

Междувременно в съобщение на МОСВ се твърди, че към момента няма причина за безпокойство сред местното население. Причината е, че от взетите досега проби не е установено замърсяване на реката.

 

 

През тази година били установени само единични отклонения по физико-химични показатели – рН, общ азот и общ фосфор. Нямало превишения на максимално допустимите концентрации за наблюдаваните приоритетни вещества и специфични замърсители, включително метали.

 

 

До момента българските власти мълчаха по проблема. Очакваме да видим каква ще бъде развръзката.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции