<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33544" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Арестуваха финансовата директорка на Huawei след обвинение за измама на банки

09 Декември 2018
0 1150

След години на подозрение от страна на американските власти, телекомуникационната компания Huawei сега е изправена пред съда за измама. Преди часове бе проведено изслушване на главния финансов директор на компанията Мън Уандзоу, която бе арестуванa в Канада в събота по искане на правоприлагащите органи в САЩ.

 

 

 

 

Мън Уандзоу е застрашена от екстрадиция в САЩ за измами на банкови институции. Тя е дъщеря на основателя и главен изпълнителен директор на Huawei, инженера Рен Женгфей. Неговата връзка с китайската комунистическа партия е допринесла за подозренията на американските разузнавателни служби.

 

 

 

САЩ разполагат с заповед за арест за Мън, издадена от съда в Ню Йорк на 22 август. Финансовата директорка бе арестувана във Ванкувър по време на полет.

 

 

 

Прокурори от Канада отбелязаха, че жената пътува често до САЩ и има син, който посещава училище в Бостън. Въпреки това, тя не е влизала в САЩ от март 2017 г., което означава, че е започнала да избягва тези пътувания съвсем съзнателно.

 

 

Мън е работила в борда на компания, базирана в Хонконг, наречена Skycom, за която се твърди, че е работилa с Иран между 2009 и 2014 г. По това време американските банки работят с Huawei, така че санкциите към Иран са били нарушени непряко, поради което жената е  извършила измами срещу тези банки.

 

 

Коментарът на Huawei за ареста пред The Verge беше: "Дружеството получи много малко информация относно обвиненията и не е наясно с каквото и да е неправомерно отношение от страна на г-жа Мън. Компанията смята, че канадските и американските правни системи в крайна сметка ще достигнат справедливо заключение. Huawei спазва всички приложими закони и разпоредби, включително приложимите закони и разпоредби за контрол върху износа и санкциите на ООН, САЩ и ЕС."

 

Източник: Тhe Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции