<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33627" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

15-годишна природозащитничка: Политиците се държат като деца, промяната идва

11 Декември 2018
0 1083

По време на преговорите за климата COP24, които се провеждат тази седмица, 15-годишната шведка Грета Тунберг изнесе строга реч от името на младежкото движение в защита на климата пред възрастни дипломати и избрани лидери.

 

 

 

Тя заяви, че не е там да иска помощ или да очаква от тях да отговарят на изискванията, а да им съобщи, че идват нови политически реалности и трансформация на възобновяемата енергия, независимо дали им харесват или не.

 

 

"Тъй като нашите лидери се държат като деца, ние ще трябва да поемем отговорността, която трябваше те да поемат отдавна",  каза Тунберг, която е спечелила международна популярност с битката срещу изменението на климата.

 

 

Момичето каза, че не иска нищо от събралите се лидери – дори когато седна до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш – а само да разберат, че "нашите политически лидери са се провалили, защото сме изправени пред екзистенциална заплаха и няма време да продължаваме с тази лудост."

 

 

Тунберг обясни, че докато светът консумира около 100 милиона барела петрол всеки ден, "няма политика, която да промени това." По нейните думи, вече не можем да спасим света, като играем по правилата – защото правилата трябва да бъдат променени.

 

 

"Най-голямата криза, с която човечеството се е сблъсквало, е тази на климата. Първо трябва да осъзнаем това и след това възможно най-бързо да направим нещо, за да спрем емисиите и да се опитаме да спасим това, което можем", категорична бе 15-годишната природозащитничка.

 

Източник: www.commondreams.org

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции