<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33872" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как Facebook продава личните ни данни: Изводите след поредния скандал

19 Декември 2018
0 1837

Вие сте продуктът: това е сделката, която много компании от Силициевата долина предлагат на потребителите. Потребителите получават безплатни търсачки, социални медийни акаунти и приложения за смартфони, а компаниите използват личните данни, които събират – вашите търсения, харесвания, телефонни номера и приятели – за насочване и продажба на реклама.

 

 

 

Но разследването на "Ню Йорк Таймс", базирано на стотици страници от вътрешни документи на Facebook и интервюта с около 50 бивши служители на компанията и нейните партньори, показва, че пазарът на тези данни е дори по-голям, отколкото сме подозирали.

 

 

Макар да е вярно, че Facebook не е продала директно данни за потребителите, от години тя е осъществявала сделки за обмен на информация с десетки компании от Силициевата долина. На свой ред сделките помогали Facebook да привлича нови потребители, да ги насърчи да използват по-често социалната мрежа и да стимулират приходите от реклама.

 

 

Откритията през март, че политическата консултантска фирма Cambridge Analytica, свързана с президента Доналд Тръмп, е получила неправомерно информация за 87 милиона потребители, доведе до сериозна криза на доверието за социалната мрежа. Акциите на компанията се понижиха, тъй като регулаторите по света поискаха отговори и потребителите се безпокоиха, че Facebook не защитава техните данни. В отговор Facebook съобщи за промени в своята политика за поверителност, които уж сложили край на този теч на информация.

 

 

 

Но разследването на "Таймс" разкрива, че Facebook продължава да предоставя на технологичните гиганти, включително на Microsoft и Amazon, достъп до много повече: данните на стотици милиони хора месечно, включително имейл адреси и телефонни номера – без знанието или съгласието на потребителите. Това споделяне се осъществява с повече от 150 компании.

 

 

Въпреки че потребителите на Facebook могат да контролират какви данни споделят с повечето от хилядите приложения, някои компании имат достъп до света на потребителите, дори ако те са деактивирали всички споделяния. Партньорствата за данни датират до 2010 г., в началото на период на непрекъснат растеж и разширяване на социалната мрежа.

 

 

Съгласно условията от 2011 г. на Федералната търговска комисия, Facebook трябваше да засили предпазните мерки за неприкосновеност на личния живот. Компанията нае независима фирма, PricewaterhouseCoopers, която да извърши официална оценка на процедурите за неприкосновеност на личния живот и да докладва всеки две години.

 

 

 

Четири бивши длъжностни лица и служители на Федералната търговска комисия (FTC), информирани за констатациите на "Таймс", заявиха, че споразуменията за споделяне на данни вероятно нарушават федералните правила, тъй като потребителите няма как да разберат кои компании получават информация за тях. PricewaterhouseCoopers през 2013 г. също установи, че Facebook не е направила нищо, за да гарантира, че споделените данни са били добре защитени.

 

 

Източник: Ню Йорк Таймс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции