<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34138" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Граждани спасиха куче от коритото на Перловска река, след като не се отзовават на сигнала им

03 Януари 2019
0 1150

Бедстващо куче, паднало в коритото на река в центъра на София, вчера беше спасено благодарение на усилията на добросъвестни граждани. Въпреки че подават два сигнала до национална система 112, нито една институция не оказва помощ на пострадалото животно, което впоследствие е прибрано от неправителствена организация за защита на животните. Инцидентът повдига въпроса кои са отговорните институции, към които гражданите трябва да се обръщат в подобни ситуации.

 

Гражданите забелязали куче в безпомощно състояние, паднало в коритото на Перловската река в близост до метростанция "Васил Левски" около 10 ч. във вторник. Няколко мъже моментално се притичват на помощ на пострадалото животно. Сред тях е Станимир Николов, който в този момент се разхожда със сина си в района. Първото нещо, което хората правят е да подадат сигнал на 112, но получили отговора "предадохме съобщението ви". Около 30 минути по-късно позвънили отново. След като в продължение на час и половина нито една институция не поема ангажимента да се погрижи за пострадалото куче, гражданите получават помощ от неправителствената организация „Animal rescue”, които прибират бедстващото животно.

 

Проверка на БНР установила, че зоополицията към МВР отговарят за случаите, в които животните са малтретирани и става дума за извършено престъпление. Сигнали, свързани с пострадало при инцидент животно, се подават към Общината.

 

Дани Недялкова, говорител на национална система 112, обясни за „Хоризонт“, че и двата сигнала са приети и предадени на дежурен в Столичната община. На сайта на столична община гражданите ще открият денонощните телефони на Столичния инспекторат и контактния център, на които могат да сигнализират за пострадали животни. Сигналите им ще бъдат директно препращани до аварийното звено или Екоравновесие.  От "Екоравновесие" заявиха за "Хоризонт", че сигналите на Николов не са достигнали до тях.

 

Историята на изгубеното куче завършва с щастлив край. Оказа се, че 13-годишният Рекс, представител на ловната порода дратхаар, е изчезнал на 31-ви декември от дома си в квартал Княжево. Вероятно се е уплашил от новогодишната заря. Неговите собственици са открити и днес ще го приберат у дома. Светослав Петров от Animal Rescue съобщи, че животното е в добро здравословно състояние.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции