<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34483" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

НС пита службите има ли чужди престъпници с българско гражданство

23 Януари 2019
0 765

Анкетната комисия в парламента, която се занимава с проучването на скандалите около продажбата на българско гражданство, ще изиска от службите данни има ли криминално проявени чужденци с български документи. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Йордан Цонев (ДПС) пред Свободна Европа. Поводът за отправения към него въпрос е казусът с даденото, а в последствие отнето българско гражданство на близкия до Владимир Путин руски телекомуникационен олигарх Сергей Адониев.

 

""

 

Адониев е получил български паспорт през 2008 година, въпреки че още тогава не е отговарял на условията за него. Причината е, че има присъда в САЩ за пране на пари десетилетие по-рано. През 2008 година обаче ДАНС не намира основания да му откаже български документи.

 

Според експерта по сигурността Тихомир Безлов, за действията на контраразузнаването има положителен и отрицателен прочит. Първият вариант е, че преди 11 години намирането на данни е било много по-сложно от сега. Негативният прочит пък е, че е имало политически натиск, защото Адониев е предложен от министър.

 

Потърсен за коментар Петър Мутафчиев (БСП), който е подписал предложението за Адониев, каза пред Сободна Европа, че няма спомен за подобно нещо. „Помолих в Министерството на транспорта да потърсят има ли документи с моя подпис. Оказа се, че съм подписал такъв документ“, лаконично коментира бившият министър от кабинета „Станишев“.

 

По неофициална информация на Свободна Европа обаче не само Адониев не е отговарял на критериите за получаване на гражданство. В годините назад има редица такива случаи, твърдят правителствени източници. Според тях обаче към момента едва ли ще бъдат разкрити всички.

 

„Става дума за десетки казуси, в които българско гражданство са получавали криминално проявени, осъждани или издирвани лица“, твърдят от администрацията.

 

""

 

В момента в Министерството на вътрешните работи (МВР) подобно проучване прави работна група. Тя ще е готова с доклад до края на март. Документът ще констатира какъв е броят на криминално проявените чужденци, получили българско гражданство. Той се изготвя в рамките на проверка, възложена на ведомството в края на миналата година. Повод за нея бяха журналистически разследвания, в които се изнасят данни за злоупотреба с власт и корупция на длъжностни лица и политици, които участват в производството по придобиване на българско гражданство. По същата причина в парламента бе създадена комисията, оглавявана от Йордан Цонев.

 

По думите му комисията има намерение да изиска въпросната информация с писмо.

 

Депутати коментираха неофициално, че ако проверката бъде извършена добросъвестно, руският бизнесмен Сергей Адониев със сигурност трябва да бъде „засечен“ като неправомерно притежавал гражданство.

 

МВР ще проверява случаите от последните пет години. „Това е единственият случай за миналата 2018 г, в която гражданство е отнето, така че трябва да се изследва внимателно какви са причините за случилото се и защо ДАНС не са забелязали проблемите около фигурата на Адониев“, твърдят народни представители.

 

Освен комисията на Цонев, която е с ограничено действие, в парламента обаче съществува и друго звено, което може да провери действията на ДАНС по случая. То се оглавява от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров, който отговаря за контрола върху тайните служби.

 

Потърсен за коментар Лазаров отказа да отговори дали ще предизвика изслушване на контраразузнаването по казуса.

 

След като отклони поредица въпроси Лазаров каза, че „трябва да се прецени коя комисия би следвало да се занимава със случая – нарочно създадената за гражданството" или неговата.

 

Неясно остава защо казусът трябва да занимава само едно звено в парламента, след като тъкмо комисията на Лазаров би трябвало да проучи действията на ДАНС, както и въпроса защо се е наложило чужди служби да сигнализират българското контраразузнаване за медийно известни факти около миналото на Сергей Адониев.

 

Източник: "Свободна Европа"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции