<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34573" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Опозицията във Венецуела призова за нови протести и преходно управление

28 Януари 2019
0 548

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент, призова съгражданите си към нови демонстрации – в сряда и в събота. В събота изтича даденият от Европейския съюз на Мадуро срок за свикване на нови избори.

 

Мадуро обаче категорично отхвърли този европейски ултиматум. Съединените щати и други държави твърдят, че преизбирането му миналия май е било невалидно. Венецуелската опозиция е готова да води преговори за съставяне на преходно правителство и произвеждането на свободни избори, заяви вчера Хуан Гуайдо. Според ДПА венецуелският президент Николас Мадуро и обявилият се за временно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо се опитват да привлекат армията на своя страна.

 

Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро. На този фон Австралия също призна председателя на венецуелския парламент Гуайдо за временен президент на страната, обяви австралийският министър на външните работи.

 

"Австралия признава и подкрепя председателя на Националното събрание, Хуан Гуайдо, за временно изпълняващ длъжността президент /…/ до произвеждането на избори", се посочва в комюнике на министър Марис Пейн, цитирано от Франс прес.

 

Тя се обяви също за "преход към демокрацията във Венецуела възможно най-скоро". "Ние призоваваме всички страни да работят конструктивно за мирно решаване на ситуацията, включително връщане към демокрация, спазване на върховенството на закона и на човешките права на венецуелския народ", заяви Марис Пейн. Хуан Гуайдо вече бе признат за временен президент от САЩ, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските държави и страните от Групата на Лима с изключение на Мексико. Шест страни от ЕС – Испания, Португалия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания – обявиха в събота, че ще признаят Хуан Гуайдо за временен президент, ако до 8 дни президентът Николад Мадуро не свика избори. Мадуро категорично отхвърли този европейски ултиматум, припомня агенцията.

 

Правителството на американския президент Доналд Тръмп пък обяви, че е признало съюзника на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, Карлос Алфредо Векио за дипломатически представител на Венецуела в САЩ, съобщиха световните агенции. Съединените щати признаха на 25 януари назначения от временно изпълняващия длъжността президент Хуан Гуайдо, Карлос Алфредо Векио, член на венецуелската опозиция, за шарже д'афер на Венецуела в САЩ, се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпейо. Венецуелският президент Николас Мадуро се сблъска с безпрецедентно предизвикателство срещу оставането си на власт, след като миналата седмица Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела и призова за нови избори, отбелязва Ройтерс.

 

Векио е бивш помощник на Леополдо Лопес, друг опозиционен лидер, който е под домашен арест във Венецуела. Той избяга от родината си по време на антиправителствените протести през 2014 г., за да избегне арест

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции