<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34576" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Глобиха мъж с 1000 лв., поставил макет на камера до дома си

28 Януари 2019
0 7635

Мъж беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видеонаблюдение на съсед, след като поставил макет на камера до дома си. Спорният случай е с адрес в Пирдоп. Оказва се, че дори имитирането на видеонаблюдение е незаконно, ако създава стрес и напрежение в околните.

 

Бутафорната камера вероятно е имала за цел да плаши крадците. Постоянно светеща червена лампичка обаче оставила съсед с впечатлението, че е истинска и че непрекъснато е наблюдаван в продължение на три седмици. Последвало дело пред районните магистрати в Пирдоп, а не след дълго и пред Върховния касационен съд, който окончателно решил, че имитирането на видеонаблюдение е незаконно, ако за него не е искано съгласието на хората, попадащи в периметъра на дори неработещата камера, разказва БНТ.

 

Законът е категоричен – всеки може да наблюдава с камера собствения си имот. Когато обаче в периметъра на видеонаблюдение влезе домът на съседа, проблемът е налице и може да бъде решен само в съда.

 

 

Това е първи по рода си казус в България, но Комисията за защита на личните данни вече има няколко решения за погазено право на лична неприкосновеност.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции