<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34702" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Болните от грип са по-малко, но все още има опасност

01 Февруари 2019
0 1197

През последната седмица броят на болните от грип е намалял, но опасност все още има, защото епидемията остава. Това заяви пред бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кaнтарджиев.

 

Тази година броят на болните не е много, но усложненията са много тежки, допълни той. „Не бива да се подценява грипът – много тежка инфекция, с много усложнения. Всяка година умират хора от грип и то хиляди. През последните години епидемиите са малки, тази година случаите са доста по-малко в сравнение с миналата.

 

Миналата седмица имахме 143 хил. души болни в страната”, заяви Кантаджиев. За първите четири дни на тази седмица болните са с около 25% по-малко. Според Кантарджиев пикът на епидемият е отминал, но още има опасност от усложнения. „Тази седмица от една от столичните многопрофилна болница, всеки ден получаваме по два положителни резултата за енцефалит.

 

Тази година има много възпаления на нервната система. Много е, други години такива усложнения не сме имали, при сравнително малък общ брой заболели”, каза той. Ако не се вземат противовирусни препарати до 36 часа от появата на първите симптоми, състоянието на болния може рязко да се влоши. След това и медикаментите нямат особен ефект. „На петия ден и да даваш свръхдози от тези лекарства, те не действат. Имунната система на болния съсипва мозъка, а не самия вирус”, заяви Кантарджиев.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции