<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34747" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българинът К...

7 години от потопа в село Бисер. Някой помни ли жертвите? (видео)

06 Февруари 2019
0 947

Навършват се 7 години от потопа в село Бисер, но спомен за огромната трагедия и жертвите като че ли е останал само в техните близки.

 

 

 

Припомняме, че точно на 6 февруари 2012 г. пълноводният язовир "Иваново" скъса стена и водата му помете и хасковското село. Жертви на водната стихия станаха общо 11 души. В същото време десетки останаха без домове.

 

 

 

Впоследствие наново бяха вдигнати 34 къщи, като помощ дойде от благотворителни кампании и държавата. Въпреки това, 20 от порутените къщи от потопа все още стоят.

 

 

Разбира се, трагедията не се размина и с административни абсурди. От пролетта на 2018 година пострадалите водят и граждански дела срещу община Харманли и Министерството на отбраната, които се водят собственици на несъществуващия вече язовир Иваново. А в края на 2018 година Община Харманли поиска 2,3 млн. лв. безлихвен заем от държавата, за да може да издължи исковете по дела на ищци от трагедията в село Бисер.

 

 

А кой помни жертвите? Остана ли в паметта ни този ужасен потоп?

 

 

Седем години по-късно хората в Бисер вече не отбелязват датата на трагедията масово, разказва "Хасково Нет".

 

 

Цитиран от местната медия, кметът на селото Валентин Найденов разказва, че вече за втора година не се приготвя курбан. Само близките на загиналите с панихида в тесен кръг почитат паметта им.

 

Източник: Хасково нет

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции