<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34751" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Възникнаха нови въпроси около богатството на говорителя на Путин и неговата съпруга

06 Февруари 2019
0 512

Съпругата на говорителя на Путин – Дмитрий Песков, се е сдобила с имоти за над 10 милиона долара. В момента тя също така е и дизайнер на новата си къща, разкри "The Guardian".

 

Документи показват, че проектът се ръководи от руски бизнес магнат, който в миналото е извършвал бизнес с Доналд Тръмп. 

 

Разкритията повдигат нови въпроси около богатството на семейството и как те могат да си позволят този начин на живот. След сватбата му с Татяна Навка през 2015 година, руските опозиционни лидери не веднъж са критикували начина на живот на Песков.

 

Навка е шампионка по фигурно пързаляне, която спечели златен медал за Русия по време на Зимните олимпийски игри през 2006 година. 

 

През 2004 година тя купува огромна къща в московския богаташки квартал "Рубльовка", където живее Владимир Путин, а също така и много от елита във властта.

 

Къщата в село Третья Охота е посторена върху едни от най-скъпите земи в Русия. През декемрви 2012г., тя е пусната за продажба с цена от 15.6 милиона долара.

 

Документи обаче показват, че Навка е закупила целия парцел за 300 милиона рубли (7.1 милиона долара) – отстъпка на стойност 8.5 милиона долара. Цената включвала и две парчета земя струващи 3,5 милиона долара. 

 

Къщата била обзаведена лично от Навка през времето от 2013 до 2015 година. Тя се консултирала със съпруга си за абсолютно всичко – включително за фитнеса и еко-сауната, която имат. Документи показват, че само от Кипър са били поръчани бутикови неща на стойност 500,000 евро.

 

Според руските медии, продавачът на имота е Тимур Калдаров, който е ръководил благотворитена фондация за спортни и изложбени мероприятия. Нейн основател е Алишер Усманов – един от най-влиятелните олигарси в Русия. До скоро той е притежавал повечето от акциите на футболния клуб "Арсенал", а също така е и 8-мият най-богат човек в Обединеното Кралство за 2018.

 

Калдаров отрича да има незаконни приходи. Той работи за фирмата Metalloinvest, която е собственост на Усманов. Тимур обясни, че се е запознал с Навка още преди тя да се омъжи за Песков, защото дъщеря му искала да започне да се занимава с фигурно пързаляне.

 

Според неговите думи, къщата била "твърде малка" за неговото семейство и я продал на Навка по време, когато пазарът за недвижими имоти не бил в добро състояние.

 

"Не е имало отстъпка. Беше ми платена реалната цена. Защо го смятате за подарък?" – каза той пред "The Guardian".

 

Неговият шеф, Усманов, не е знаел за сделката и не е имал никакво участие в нея. Това заяви самият той пред руския ТВ канал "Rain".

 

Според уебсайтът "Досье", Песков и Навка са правили планове за още по-грандиозно имение върху парцел, собственост на бизнес магната Арас Агаларов. 

 

През 2018 година, той официално одобри проекта, който ще е разположен в заграден частен имот, обитаван от свръхбогатите хора в Русия. Имението ще бъде на бреда на река и собствениците ще разполагат със свое собствено голф игрище и частен плаж.

 

Проектът бе активен до средата на 2018 година, но от тогава неговият статут не е известен и до скоро все още не е имало активни строителни дейности.

 

Преди закупуването на имота през февруари 2014 година, Навка е открила три швейцарски банкови сметки в клона на Banque Internationale à Luxembourg в Цюрих. Тя също така е основала и "Carina Global Assets" – офшорна фирма на Британските Вирджински острови, която бе спомената в "Панамските документи".

 

Тя отрича да е имала каквито и да било офшорни фирми или банкови сметки по това време.

 

Доходите и начинът им на живот много пъти е бил под прицела на Алексей Навални – руският опозиционен лидер. През 2015 година той обвини Песков в "нелегално забогатяване", след като двойката бе забелязана да прекарва медения си месец на най-скъпата яхта в света – Maltese Falcon.

 

Песков също така бил забелязан и да носи часовник на стойност 625,000 долара по време на сватбата си в Сочи. Неговото обяснение е, че скъпата вещ е подарък от жена му, а също така е получил и наследство.

 

Песков е говорител на Владимир Путин през последните 20 години и е смятан за един от най-влиятелните хора в Русия. Според гореспоменатия сайт "Досье", Дмитрий е имал компромат срещу Хилари Клинтън, който бил използван по време на изборите за президент на САЩ през 2016 година, за да наклони везните към Доналд Тръмп. 

 

Смята се, че той притежава и компромат за текущия президент – Доналд Тръмп.

 

„Не, Кремъл няма компромат против Тръмп, обратната информация не отговаря на действителността и не е нищо друго освен абсолютна измислица“ – коментира Песков. 

 

Той също така опроверга и твърденията, че руското ръководство имало сведения, опетняващи Хилъри Клинтън.

 

„Това е абсолютна партенка, нещо абсолютно изфабрикувано и пълна глупост. Кремъл не се занимава със събиране на компромати“

 

Истина или не, всички тези разкрития със сигурност ще провокират още много нови въпроси около богатството на двойката и тяхната връзка с Владимир Путин и другите олигарси в Русия.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции