<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34775" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Енигмата BNE. Кой е човекът, който разлепи стикери по целия свят

07 Февруари 2019
0 604

Той е самото въплъщение на противоречието. Едновременно е един от най-популярните хора в света, но едва ли някой е виждал лицето му. Успява да функционира между светлините на прожекторите и умело да се крие зад качулката си. BNE е графити артист от Калифорния. Стикери с тези три букви могат да се видят по стълбовете, оградите и стените във всеки голям град по света. “BNE was here” (BNE беше тук) е посланието, което наднича зад всеки ъгъл – от Сан Франциско до Лондон и от София до Пекин. Навсякъде.

 

Награда за залавянето му

 

В малкото интервюта за медиите BNE е лаконичен и само донякъде разкрива каква е целта на инициативата му, чиито стикери присъстват в почти всеки голям град по света. Пред “Ню Йорк Таймс” разказва, че абревиатурата BNE може да има всякакво значение, включително "Bomb Nuclear Explosion" (Взривяване на атомна бомба). Свързахме се Бъки Търко – един от малкото хора, които понякога успяват да го склонят да говори. Не пожънахме успех. Преди време кметът на Сан Франциско предложи награда от 2500 долара за информация, която да доведе до ареста на BNE, тъй като градът прелива от неговите надписи. Полицията в Ню Йорк обяви, че почистването на стикерите струва цяло състояние на данъкоплатците.

 

Каузата

 

Неговият подход е по-различен от всички популярни рекламни и маркетингови стратегии. Един човек успява да създаде разпознаваем бранд, без да продава нито продукт, нито услуга. Години по-късно се ражда идеята за “Фондация за водата”. “Растящото отвращение и разочарование от това, в което сме се превърнали като общество, ме накара да направя нещо”. Повече от един милиард души по света нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Благотворителният проект има за цел да привлече вниманието на хората към проблем, който засяга огромна част от населението на земята, но за чието решение все още не се прави достатъчно.

 

 

 

Източник: Svobodnaevropa.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции