<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34979" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Инвестбанк за милионите от Вeнецуела: Всичко е законно

14 Февруари 2019
0 1475

Инвестбанк отрече да носи отговорност за евентуални нередности около паричните преводи от Венецуела, които са обект на разследване за пране на пари от страна на венецуелския диктатор Мадуро. Банката е извършила напълно законно превода на средствата от Венецуела, пише в нейно изявление, разпространено в четвъртък до медиите.

 

Преди ден след, изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на спецслужбите в парламента, се разбра, че държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela (PDVSA) е превела 60 милиона евро по доверителна сметка на български адвокат в българска банка.

 

Неофициално бе съобщено, че парите са засечени по сметка в Инвестбанк. Главният прокурор Сотир Цацаров не назова името на финансовата институция, но изрично подчерта, че няма подозрения върху банката, защото сметката е открита по законен път. Въпреки това в нея тече проверка на ДАНС.

 

"Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC (службата на САЩ по икономическите и търговски санкции, б. р.)", посочва Инвестбанк.

 

Банката уточнява, че "няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки". "Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки", допълват от финансовата институция.

 

Тя разясни още, че входящите и изходящите преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ, включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти са правили задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведените международни санкции.

 

Трезорът на Петя Славова твърди, че извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които финансовата институция има представени товарителници. В сряда и председателят на комисията за контрол на службите в парламента – Димитър Лазаров от ГЕРБ, също каза, че основанието за превода е било купуване на храна за хуманитарни нужди.

 

"Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито твърдения се появиха в медийни публикации и изяви", пише още в изявлението на Инвестбанк.

 

Финансовата институция обръща внимание, че основната отговорност за доверителните сметки е на адвокатите. "Адвокатите и адвокатските дружества откриват клиентски доверителни специални сметки по чл. 39 от Закона за адвокатурата и при тяхното управление адвокатите и/или адвокатските дружества са длъжни да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), тъй като те са задължени лица по чл. 4, т. 15 от него и са длъжни да прилагат всички мерки, описани в закона", подчертават от банката.

 

По неофициална информация на сайта "Биволъ" доверителната сметка, в която са отишли парите, е открита от адвокат Цветан Цанев, но до момента той не е дал изявление във връзка със замесване на името му в скандала. В сряда Mediapool се свърза с кантората на юриста, но оттам казаха, че той отсъства.

 

"Инвестбанк АД винаги е оказвала, оказва и ще оказва пълно съдействие на компетентните правоохранителни органи при изпълнение техните отговорности", завършва изявлението на финансовата институция по повод текущото разследване и проверката на ДАНС.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции