<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35064" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борисов се застъпи за връщане на преференциите и избор на нова ЦИК

18 Февруари 2019
0 460

ГЕРБ ще върне досегашния праг на преференцията и ще пристъпи към избор на нова Централна избирателна комисия (ЦИК).

 

 

 

Това е искането на премиера Бойко Борисов, след като ударно приетите промени в Изборния кодекс предизвикаха брожения сред леви и десни, но най-вече заради демонстрирания политически съюз ГЕРБ-ДПС за обезсмисляне на преференциите.

 

 

 

Не е ясно дали това ще накара БСП да промени решението си за напускане на парламента, взето именно заради последните промени в изборните правила, срещу които социалистите бурно възнегодуваха.

 

 

Освен връщане на преференциите и избор на нова ЦИК, левицата поиска да се ревизира и новото ограничение за обжалване на решения на избирателните комисии.

 

 

 

Обезсмислянето на преференцията чрез прекалено висок праг бе поискано от ДПС и прието миналата седмица с гласовете на ГЕРБ и НФСБ. Освен БСП, "против" предложението се обявиха и ВМРО, а депутатите от "Атака" предвидливо отсъстваха от залата. Преди ден евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че "ГЕРБ падна в капана на ДПС с гласуването за фактическата отмяна на преференциите" и призова Борисов за връщане на старото положение. Борисов, който само преди няколко дни твърдеше, че "не се бърка на парламентарната група на ГЕРБ, която решава въпросите с Изборния кодекс", в понеделник събра спешно Изпълнителната комисия на партията.

 

 

"Или чрез вето на президента, или ако не наложи – веднага да се внесе от депутатите законопроект и да се върне старото положение", напреди той. Това означава, че ще се върне досегашният 5-процентен праг за преференции на евроизбори, а за парламентарни -7%. Приетите от ГЕРБ и ДПС поправки предвиждаха кандидат на по-задна позиция ще може да измести друг само ако събере толкова преференции, които са необходими са вкарването на един депутат, евродепутат или общински съветник.

 

 

 

Заседанието на партийното ръководство на ГЕРБ се състоя в отсъствието на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ръководеше гласуването на депутатите от партията миналата седмица. Борисов обаче разговарял с него в неделя. Цветанов му обяснил, че поправките се наложили, защото била нужна подкрепата на ДПС за работа на парламента. Липсвали достатъчно гласове от коалиционния партньор в управляващата коалиция – "Обединени патриоти"(ОП) . Така от ГЕРБ се опитаха да прехвърлят вината на коалиционните си партньори, както стана и през 2016 г.

 

 

Обвинение имаше и за самото предложение за обезсмисляне на преференциите: "За съжаление никъде не се отбеляза, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение (бел.ред – за обезсмислянето на преференциите), ДПС са го подкрепили – точно обратното се говори. Не се акцентира, че не се прие агитация на майчин език, не се прие уседналостта…", каза още премиерът. Идеята за вдигането на прага обаче беше предложена между двете четения на законопроекта именно от ДПС, което се вижда и от доклада на правната комисия.

 

 

 

Текстовете на депутатите от движението бяха окончателно приети в пленарната зала. НФСБ не са имали предложения, които да са свързани с преференциите. По-късно и самият Цветанов взе завоя по темата с преференциите като обяви, че ГЕРБ "държи сметка за мнението на хората и че е чувствителна към реакциите на обществото по повод на законодателната дейност". Той вече е на мнение, че преразглеждането на поправките в Изборния кодекс е "наложително".

 

 

"При това ще го направим (бел.ред- преразглеждането на поправките) независимо от това дали Президентът ще наложи вето или не. Парламентарната група на ГЕРБ ще предприеме всички необходими действия за ревизиране на приетите промени", написа той във Фейсбук.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции