<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фейсбук е извън контрол и политиците не знаят какво да правят

18 Февруари 2019
0 640

Коментар на Саймън Дженкинс за Гардиън

 

 

Трудно е да си спомним социалните мрежи отпреди 15 години и предлагането им на универсална любов, демокрация и световен мир. Британският парламент днес излезе с опустошителен доклад и е напълно недвусмислен. Угроза тегне над земята и тя трябва да бъде ограничена.

 

 

Някои от обвиненията в доклада са удивителни. Facebook „целенасочено възпрепятства” Комисията по дигитални, културни, медийни и спортни въпроси на Великобритания. Марк Зукърбърг, който „продължава да избира печалбата пред сигурността на данните“, се отнесе към парламента с презрение. Неговата империя е посочена като лъжлива и крадлива. Той е наречен „цифрова гангстер".

 

 

И все пак британският избирателен закон е слаб. Той е „неподходящ за целта“, оставяйки изборите „уязвими към чуждестранно влияние, дезинформация и манипулация на гласоподавателите“. Не минава седмица без доказателства, че киберсигурността е неадекватна и обществените услуги са оставени податливи на хакерство.

 

 

Германците са толкова по-напред от Великобритания в това отношение. Те проверяват фалшивите новини във Фейсбук и свалят цели материали. Америка се атакува да нападне силите Силициевата долина. Руснаците се разхождат из регулаторите. Китайците са пионери в уеб „репатрирането“ и всъщност блокират всичко, което смятат за неподходящо.

 

 

Инициатива на ЕС за обявяване на Европа за регулирана зона беше обсъдена преди няколко години, но под американски натиск беше спряна като престъпление срещу свободата. Въпросът обаче още е актуален. 

 

 

Едно нещо е сигурно. В следващите години болезнените и неуместни стъпки към регулиране на киберпространството ще изглеждат смешни. Единственият въпрос е колко щети ще бъдат направени, преди тази огромна, монополистична индустрия да падне на колене.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции