<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35091" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Facebook: Дигиталният гангстер, който руши демокрацията

19 Февруари 2019
0 1244

Facebook е влак извън контрол, който унищожава демокрацията и трябва да бъде контролиран. Финалният доклад на британския парламент за фалшивите новини и дезинфомрацията не използва точно такъв език, но въпреки това посланието е същото.

 

Докладът е изготвен от избирателната комисия на Обединеното кралство и е на базата на 170 писмени документа и 73 свидетели, на които са зададени над 4,350 въпроса.

 

Ето защо той е толкова окончателен. Правителството трябва да действа сега. Facebook трябва да бъде регулиран и правителството трябва да започне разследване относно чужди намеси във всички избори в Обединеното кралство от 2014 година насам.

 

През последните месеци и седмици от "Cambridge Analytica" интервюирали голяма част хора, за да разберат как действат "новите сили на политически контрол".

 

Резултатът – доклад, който покрива много проблеми и многократно осъжда Facebook.

 

Той включва и документи от "вътрешността" на Facebook, публикувани от "Six4Three" – софтуерна компания, която е в правен диспут с Facebook. Те показват как платформата се отнася с данните на потребителите. Тя предлагала достъп до данни на потребителите.

 

Oт Facebook също така спирали достъпа на други, които били смятани за "конкуренция".

 

Главният и най-обезпокоителен проблем обаче са чуждите намеси в държавните избори. Докладът обвинява главния технологически директор на Facebook, Майк Шрьопфер, че е излъгал парламента относно руската намеса в изборите в САЩ. Комисията твърди, че това е абсолютно вярно.

 

Това е толкова голяма заплаха за националната сигурност, колкото и натравянето на Сергей Скрипал.

 

Най-шокиращата част от доклада показва, че реакциите към първоначалния доклад на правителството, който пропуснал основните проблеми били съвсем малко в Обединеното кралство. В Русия обаче била друга история. Данни от парламентарните уебсайтове показват, че повече хора са го прочели в Москва (19.8%) отколкото в Лондон (17.8%).

 

Това също така разкъсва на парченца и официалното изявление на британското правителство, че нямат достатъчно доказателства за чужди намеси в изборите, включително и Русия.

 

Ето и някои от най-важните въпроси в доклада:

 

Facebook използва силната си позицията на пазара, за да търгува с данните на своите потребители?

 

Докладът показва как Facebook е давал права за достъп до данните на своите потребители на трети лица, като ги включвал в "одобрен" списък с фирми. Смята се, че над 5,200 фирми са имали достъп включително Lyft, Airbnb и Netflix.

 

Технологичните фирми и социалните медии трябва да се контролират със закон.

 

Докладът завършва с това, че има "спешна нужда от регулация" на технологичните фирми и социални медии. Той предлага да се направи задължителен "код на етиката", който да се прилага от независим регулатор, избран от държавата.

 

Русия подценява легитимонстта на демократичната система

 

Oплаквания от ФБР също са разгледани, те обвиняват Руски агент в намеса в изборите в САЩ през 2016 и 2018. Той е обвинен и за участие в проект "Лакта" – кампания, която цели намеса в политически и държавни въпроси на запад.

 

Изборните закони трябва да се променят

 

Според британското правителство, трябва да се дефинират стриктни правила относно дигиталните поличитески кампании и реклами. Те смятат, че правата на избирателната комисия трябва да бъдат увеличени и тя да може да иска информация от фирми, които разследва, а също така и да прилага глоби за нарушаването на правилата.

 

Въпреки всичко това остава само един въпрос – ще предприемат ли правителствата действа срещу "дигиталните гангстери" или просто ще го забравят?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции