<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35159" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Над 800 аптеки спряха работа в знак на протест

20 Февруари 2019
0 62

Стотици аптеки в страната останаха затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите.

 

Над 800 аптеки се включиха в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната, каза председателят на Националната аптечна камара. Антон Вълев

 

„Държа да отбележа, че протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване“, обясни той.

 

„Това включва електронната рецепта, електронното досие, което включва синхронизиране на тези системи със системата по верификация. Това, което нас ни  интересува, е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно – да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане“, каза Антон Вълев.

 

Той посочи, че според фармацевтите е „абсолютно неправилно производителите да очакват ние да платим въвеждането на системата по верификация“.

 

„Какво означава, че била много лесна? А кой ще я плати? Не е въпросът дали ще затворят една или две малки аптеки. Въпросът е, че тези аптеки обслужват пациенти. Ние твърдим, че аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми и обслужването на пациентите не трябва да се нарича търговия на дребно с лекарства. Държавата трябва да създаде държавна система, в която аптеките да изпълняват преотстъпена държавна поръчка. Очакваме здравният министър да седне на разговори с нас, здравното министерство да се грижи за всяка една аптека в системата“, каза Антон Вълев.

 

В призива от Аптечната камара отправят редица искания към управляващите. Сред тях са приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта.

 

Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.

 

Има реален риск живеещите в малките населени места да останат без аптеки и лекарства, ако държавата не започне незабавни преговори с фармацевтите по проблемите с електронното здравеопазване. За това предупреди регионалният председател на фармацевтичната колегия в Благоевград Константин Качулев. Над 50 аптеки в областта се включват в националния протест, като някои няма да работят през целия ден, а други – само няколко часа. От фармацевтичната колегия уточняват, че не са против наредбата за верификация на лекарства, а да не се въвеждат системите на парче. Те настояват за цялостно прилагане на електронното здравеопазване и държавна помощ при въвеждането му.

 

Три големи вериги и по-малки частни аптеки затворихав Бургас и курортен комплекс „Слънчев бряг“. Над 20 са обектите в цялата област, които не работят днес. От Регионалната фармацевтична колегия настояват за финансова помощ от страна на държавата. Липсата на диалог между собствениците на аптеки и Министерството на здравеопазването, както и проблеми с нормативната уредба са причина за протеста, каза председателят колегията в Бургас Любима Бургазлиева:

 

„Верификацията е един процес на проследяване на пътя на опаковката от производителя до пациента. Този процес следва да бъде осъществен с необходимото технологично оборудване и обучение на персонала, за което в последните 3 години от приемането на регламента до влизането му в сила на 9 февруари нищо не е направено от страна на правителството и на министерството на здравеопазването", заяви тя.

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции