<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35174" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кьовеши: Ще се боря за независима европейска прокуратура, в която хората да вярват

21 Февруари 2019
0 216

Източник: Svobodnaevropa.bg

 

Ще се боря за създаването на независима институция, на която европейските граждани вярват и която защитава финансовите интереси на Европейския съюз.“ Такава цел си поставя Лаура Кьовеши, която се кандидатира за европейски главен прокурор.

 

В своето мотивационно писмо, с което „Свободна Европа“ разполага, Кьовеши обещава и да работи за установяване на върховенството на закона в страните от ЕС в рамките на правомощията си.

 

Лаура Кьовеши е смятана за фаворит в процедурата по избор на европейски главен прокурор. Освен нея за поста се борят Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия.

 

Кой я подкрепя и кой е против

 

Кьовеши получи подкрепата на трите най-големи групи в Европейския парламент – Европейската народна партия, Алиансът на либералите и Деморкатите за Европа и Европейските социалисти и демократи. Зад нея застанаха също Франция и Германия, въпреки че имат свои представители в надпреварата.

 

Румъния за сметка на това се опита да саботира кандидатурата ѝ като започна разследване срещу нея по жалба на бизнесмен, който твърди, че тя е поискала от него подкуп.

 

Svobodnaevropa.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции