<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35314" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ВМРО, НФСБ и "Атака" се събраха и се скараха на десетата минута

26 Февруари 2019
0 362

Трите партии от участващата във властта коалиция „Обединени патриоти“ (ОП) – ВМРО, НФСБ и „Атака“, отново не успяха да се разберат как ще се явяват на предстоящите през май евроизбори. Те се събраха на коалиционен съвет за пръв път от началото на годината. Разговорът им в пълен състав трая около 10 минути, защото от „Атака“ напуснаха съвета. НФСБ и ВМРО говориха още около час, но не постигнаха решение.

 

„След тази среща е като преди нея – нищо ново“, обобщи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти след срещата. Не се е стигнало до разговори кой да е водач на евентуална обща листата – тема, която би предизвикала сериозни разногласия.

 

"Не можахме да разискваме и този въпрос. Не сме си говорили за нищо, защото обсъждахме дневния ред какъв да бъде. Едните настояваха за едно, другите – за друго", обясни Каракачанов. Той за пореден път обяви, че "разумният вариант" е трите партии да се явят заедно. От ВМРО обаче също били готови да се явят сами на евровота, ако не се постигне споразумение.

 

Досега от тримата лидери в ОП само Каракачанов не говореше публично за тази възможност. Ръководството на ВМРО ще се събере, за да обсъди „и резултатите от тази среща, и последствията от нея“, каза още Каракачанов, който беше единственият партиен лидер на коалиционния съвет. От „Атака“ на срещата бяха зам.-председателят Десислав Чуколов и депутатът Николай Александров. От НФСБ изпратиха изпратили зам.-председател – Валентин Касабов. С него бяха депутатите Христиан Митев и Йордан Апостолов.

 

Поредният скандал между партиите в ОП

 

Коалиционният съвет на "патриотите", на който уж трябваше да се обсъдят евроизборите, се превърна в поредния скандал между трите партии. Първоначално на разговорите присъствали само ВМРО и „Атака“, а с 30 минути закъснение се появили представители на НФСБ. С влизането Касабов поискал лидерът на „Атака“ Волен Сидеров повече да не е председател на парламентарната група на ОП. Това е тема, която от партията на Валери Симеонов периодично поставят, те настояват поне лидерът им да стане съпредседател на групата.

 

Искането на НФСБ накарало Чуколков и Александров да напуснат заседанието около 10 минути, след като трите партии са успели да се съберат в една стая. „На срещата започнаха да се обсъждат битовизми, които нямат общо с явяването на евроизборите “, каза Чуколов пред журналисти, но подчерта, че от "Атака" са готови да продължат обсъжданията по темата с евровота. На излизане от срещата Чуколов каза още, че по време на разговорите от ВМРО предложили бившият здравен министър Петър Москов да участва в общата листа за евроизборите.

 

"Ние отговорихме, че достойни да присъстват са и Анастасия Мозер, Стефан Софиянски, Иван Костов, който също така радетел на приватизацията в България", каза зам.-председателят на "Атака". Преди дни евродепутатът и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки предложи в евентуални вътрешни избори за обща „патриотична листа“ да се включат и други партии като СДС и бъдещия консервативен проект на Петър Москов, което не е изненада. Коалиционните сътресения на „патриотите“ До срещата по темата евровота се стигна, след като миналата седмица стана ясно, че е все по-вероятно партиите в ОП да не участват заедно на евровота през май.

 

Тогава от лидерът на НФСБ Валери Симеонов потвърди, че партията му е започнала подготовка за самостоятелно явяване на изборите. Мотивът – не можели да се правят, че не виждат как другите две партии в коалицията – "Атака" и ВМРО, се готвят да се явят извън ОП. От партията на Волен Сидеров също не изключиха варианта да няма обща "патриотична листа". Само от ВМРО поискаха вътрешни избори и поне публично не говореха за самостоятелно явяване. Напрежението в ОП по темата назрява още от миналата година, когато лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пришпорваше другите две партии да вземат решение дали ще участват като коалиция на изборите за евродепутати. По това време той започнал да настоява да е водач на евролистата, но ВМРО и НФСБ били твърдо против, потвърждават депутати от коалицията. 

 

Самият Сидеров от януари упорито отрича да е имал подобно желание. Освен това се дистанцира от коалиционния живот – пропусна няколко коалиционни съвета на „патриотите“, включително този през януари, на който трябваше да бъде обсъдено именно как ще се явяват партиите на евровота. Тогава пак заради бойкота на "Атака" не беше взето, а ВМРО и НФСБ започнаха двустранни разговори по темата, но те бързо се провалиха.

 

И да не са заедно – ще подкрепят властта

 

И трите партии са единодушни, че дори да не се явят заедно на изборите, това няма да попречи на изпълнението на управленския мандат на правителството, в което участват и подкрепят. Не е ясно обаче дали коалиция ОП ще продължи да съществува или не. И трите партии в един или друг момент са определяли съюза между тях като неработещ. Не е ясно обаче дали именно евреоизборите могат да се превърнат в повод за разпада. Причината – разделно явяване на евроизборите не не би било формален проблем за коалицията, защото тя беше създадена участие в предсрочните избори през 2017- та, но не беше подписано споразумение за общо явяване на следващи избори. Подобна беше ситуацията и с предшественика на ОП – "Патриотичния фронт", който включваше само НФСБ и ВМРО. Двете партии бяха заедно на парламентарния вот през 2014 г., но след това на местените избори участваха поотделно.

 

Сближаването с Бареков изигра лоша шега на Сидеров

 

Още от края на миналата година усилено започна да се говори за евентуална коалиция между "Атака" и евродепутата Николай Бареков за евровота. В началото на февруари евродепутатът обяви, че не само са водени разговори между него и Сидеров, но двамата са минали през "всички детайли" и дори са обсъждали общата им предизборна кампания. Лидерът на „Атака“ дълго не отричаше думите на Бареков, но миналата седмица обяви, че въобще не бил говорил за коалиция с евродепутата. Пред Mediapool депутати от ВМРО и НФСБ обясниха, че все пак е имало разговори между партията на Бареков и "Атака". От това излиза, че Сидеров е целял да си "вдигне цената" пред коалиционните си партньори чрез Бареков. Резултатът обаче бе обтягане на отношенията в коалицията, която е част от управляващото мнозинство. Заради напрежението, за което и Сидеров спомогна, лидерите на трите партии не си говореха до тази седмица, а темата за евровота така и не беше официално обсъдена, което предизвика и заявките за самостоятелно явяване на част от партиите.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции