<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35384" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Facebook отказва данни за усилията си за борба с дезинформацията

28 Февруари 2019
0 1103

Facebook нееднократно е задържала ключови данни за предполагаемите си усилия за ограничаване на дезинформацията преди европейските избори, алармира Брюксел.

 

 

Компанията на Марк Зукърбърг е подложена на натиск от страна на Европейската комисия за това, че не е предоставила „твърди числа“, за да докаже, че отговаря на обещанията, направени в доброволния кодекс за поведение.

 

 

Вицепрезидентът на компанията за глобалните въпроси и комуникациите и бивш британски вицепремиер Ник Клег заяви през януари, че Facebook е правила грешки в миналото, но сега навлиза в „нова фаза на реформа, отговорност и промяна“.

 

 

Съгласно кодекса на ЕС, уеб компаниите трябва да орязват приходите за сайтове, които изопачават информацията, да ограничават фалшивите акаунти и да акцентират върху по-надеждни източници на новини, като същевременно подобряват прозрачността на финансирането на политическата реклама.

 

 

Комисарят по сигурността на ЕС Джулиан Кинг и комисарят по цифровата икономика Мария Габриел предупреждават, че социалните мрежи само „изостават“ в това отношение. Те посочват: „Резултатите не отговарят на очакванията ни – затова призоваваме платформите по-бързо да се справят с дезинформацията. Липсата на твърди числа и данни е особено тревожна."

 

 

Те казват още: „Facebook отново не успя да предостави цялата необходима информация, включително каквито и да било данни за действията си през януари".

 

 

Съществуват дълбоки опасения, че изборите за Европейски парламент през май биха могли да бъдат обект на манипулиране по подобен начин, както президентските избори в САЩ и референдума на Великобритания за Brexit.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции