<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35513" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

На хиляди момичета в Аржентина е отказан аборт след изнасилване

05 Март 2019
0 1665

Животът на хиляди момичета в Аржентина е изложен на риск, докато абортите в страната остават забранени и се отказват от лекарите и здравните власти дори в такива случаи. За това стана ясно, след като миналата седмица бе съобщено, че 11-годишно момиче е родило дете от насилника си – 65-годишния партньор на баба й. То многократно е молило за прекъсване на бременността.

 

 

 

Миналата седмица "Гардиън" разказа тъжната история на Лусия, както наричат момичето. Това не е истинското й име. 

 

 

На нея  е отказан аборт, въпреки че законът разрешава прекратяване на бременността в случаи на изнасилване или когато животът на жената е изложен на риск. Въпреки че Лусия попада и в двете графи, местните власти в северната провинция Тукуман, където живее, отлагат решението 23 седмици.

 

 

По това време Лусия не е била физически способна да претърпи нормален, вагинален аборт. Вместо това е трябвало да премине през така наречения хистеротомичен аборт, при който плодът се премахва чрез малък разрез в корема, подобно на цезарово сечение.

 

 

Според последните правителствени данни, 2493 живородени деца през 2017 г. са на момичета под 15 години. Много от тези бременности са резултат от изнасилване от страна на членове на семейството. Повече от 91 500 раждания са на момичета на възраст между 15 и 19 години.

 

 

Световната здравна организация установи, че усложненията по време на бременност и раждане са най-големите убийци на момичета на възраст между 15 и 19 години. Въпреки че не са събрани официални данни за момичета на възраст под 15 години, според СЗО майките на възраст от 10 до 19 години се сблъскват с по-висок риск от еклампсия, пуерперален ендометрит и системни инфекции в сравнение с жените на възраст от 20 до 24 години.

 

 

"Тъй като тези раждания често са резултат от сексуално насилие, те се откриват късно, обикновено когато момичето започва да се оплаква от стомашни неразположения", казва журналистката Мариана Карбахал. "Лекарите редовно не информират жертвата или семейството, че в такива случаи имат право на аборт."

 

„Съществува систематичен модел на нарушаване на правата на младите момичета в Аржентина“, казва Сабрина Картабия, адвокат и застъпник за легализирането на абортите. „Липсата на национална политика прави процеса сложен. Практиката се различава във всяка провинция, община и дори от една болница до друга.”

 

Проблемът се усложнява от влиянието на католическата църква и консерваторите, които се застъпват за политика на „спасяване на двата живота“. Девизът служи като призив за растящ брой борци против абортите, тъй като Конгресът на Аржентина отхвърли законопроект за легализиране на абортите миналата година.

 

Лусия открила, че е бременна, на 17-тата седмица. Седмица по-късно, тя е приета в болница след опит за самоубийство. Съдебните документи показват, че Лусия е казала на психолозите: "Искам да премахнете това, което старецът е поставил в мен."

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции