<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35591" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Замърсяването с микропластмаса е абсолютно навсякъде, сочи проучване

07 Март 2019
0 1351

Замърсяването с микропластмаса обхваща целия свят, според ново проучване, показващо замърсяване на езерата и реките във Великобритания, в подземните води на САЩ и по поречието на река Яндзъ в Китай и крайбрежието на Испания.

 

 

 

Известно е, че хората консумират малките пластмасови частици чрез храна и вода, но възможните здравни ефекти върху човешките организми и екосистемите все още не са напълно изучени. Знае се обаче, в Сингапур микропластмасите могат да съдържат вредни микроби.

 

 

Новият анализ във Великобритания открива замърсяване във всички 10 проби от езера, реки и язовири. Повече от 1000 малки парчета пластмаса на литър бяха намерени в река Тейм, близо до Манчестър, която беше посочена миналата година като най-замърсеното място в световен мащаб. Дори в сравнително отдалечени места в Шотландия са открити големи нива на замърсяване.

 

"Беше изумително. Не очаквах да намерим това", каза Кристиан Дън от университета в Бангор, Уелс, който ръководи проучването. „Много е депресиращо. Микропластмасите се намират абсолютно навсякъде, но ние не знаем какви опасности могат да създадат те."

 

 

Река Темза в Лондон има около 80 микропластични частици на литър. Река Блекуотър в Есекс имае 15. 

 

 

Доказано е, че микропластмасата вреди на морския живот, когато животните я бъркат с храна. Такава е намерена във всеки морски бозайник, изследван в проучването във Великобритания. 

 

"Микропластмасата е открита в нашите реки, най-високите ни планини и най-дълбоките ни океани", казва Джулиан Кирби, специалист по пластмасите за Friends of the Earth.

 

Микропластмасите се отделят от синтетични дрехи, гуми за превозни средства и пластмасови пелети, използвани от производителите. Физическата повреда на пластмасовите отпадъци също ги създава. Дъждът ги измива в реки и море, но те също могат да бъдат издухани от вятъра.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции