<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35690" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След втората катастрофа: Безопасни ли самолетите "Боинг" 737 Макс?

11 Март 2019
0 1355

Все повече стават въпросите около безопасността на самолетите "Боинг" 737 Макс 8, след като втора машина се разби малко след излитането си. Властите в Етиопия забраниха използването на този модел след катастрофата в неделя, при която загинаха 157 души.

 

Полет ЕТ 302 се разби малко след излитането си от летището в Адис Абеба. По график той трябваше да лети до Найроби. Три минути след излитането му обаче се получава последният сигнал от самолета.

 

Разследващите са успели да открият записи на разговорите в пилотската кабина, както и още данни за полета. Следователите се надяват, че разчитането на "черната кутия" на самолета ще даде отговор за причините за катастрофата.

 

Етиопия е втората страна, която забранява използването на този модел на "Боинг" 737. Същото направиха и властите в Китай. Причината отново са опасения, че самолетът не е достатъчно сигурен. Китайските власти посочват катастрофата в Етиопия, както и тази със самолет на авиолиниите на Индонезия. Той се разби през октомври миналата година. На борда му имаше 188 души.

 

Засега не е ясна причината за катастрофата в Етиопия. Свидетел на инцидента е заявил, че самолетът е паднал без да има видима повреда. Друг очевидец обаче – фермерът, в чиято земя се е разбила машината – разказва, че малко преди сблъсъка е видял от машината да падат парчета хартия, а в задната й част имало пушек и искри.

 

Акциите на "Боинг" спаднаха с 13% при отварянето на борсата на Уол Стрийт в понеделник. В момента над 300 самолета "Боинг" 737 Макс 8 летят. Други над 5000 бройки са поръчани само през 2017 г. 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции