<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35702" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лейбъристите ще гласуват срещу сделката на Мей въпреки пробива в последната минута

12 Март 2019
0 424

В последната минута британската премиерка Тереза Мей постигна нова сделка с Европейския съюз за границата със Северна Ирландия, но въпреки това договореното от нея споразумение може пак да не мине в британския парламент. Във вторник вечерта депутатите отново ще гласуват за сделката на Мей, като лейбъристите в аванс обявиха, че отново няма да я подкрепят. "Уверенията, получени от британската премиерка Тереза Мей за постигнатото от нея споразумение за напускане на ЕС дори не се приближават до промените, които тя обеща на депутатите", заяви лидерът на най-голямата опозиционна партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс. "Преговорите на премиерката се провалиха.

 

Снощното споразумение с Европейската комисия не включва нищо дори близко до промените, които Тереза Мей обеща на парламента", заяви Корбин в Туитър. "Затова днес депутатите трябва да отхвърлят тази сделка", добави той. Очаква се юридическият консултант на британското правителство, главният прокурор на страната Джефри Кокс, да представи правен анализ на дадените от ЕС уверения преди гласуването довечера. Много подкрепящи Брекзита депутати ще изчакат да го видят преди да решат как да гласуват.

 

Част от торите, които имат резерви към плановете на лидерката си Тереза Мей, също. Ако загуби гласуването тази вечер, утре Мей ще даде на депутатите възможност да гласуват дали да напуснат ЕС без споразумение. Ако те отхвърлят и това, се очаква гласуване дали Лондон да поиска отлагане на Брекзита. От ЕК обаче предупредиха, че забавянето може да е само до изборите за Европейски парламент в края на май. В противен случай Великобритания ще трябва да избере свои евродепутати.

 

Има ли нова сделка?

 

Късно вечерта в понеделник Европейският съюз и британското правителство договориха нова сделка около Брекзит. Тереза Мей каза, че е получила правно обвързващи гаранции за споразумението за напускане на ЕС, но те не успокояват депутатите. Те се притесняват най-много за предпазната клауза за Северна Ирландия. Тя предвижда като крайна мярка оставането на Обединеното кралство в един митнически съюз с ЕС и възможно най-голямото придържане на Северна Ирландия към европейските норми.

 

Според привържениците на Брекзит този механизъм пречи на страната да скъса връзките с ЕС. ЕС на практика не е отстъпил за нищо. Брюксел отказа да поднови преговорите по сключеното през ноември миналата година споразумение с Лондон и не промени предпазната клауза за ирландската граница, както искаше британската страна. Но Европа прие няколко облекчения и няколко допълнителни уверения, за да даде на Тереза Мей допълнително средство за вътрешнополитически натиск. От предложения текст става ясно, че прилагането на предпазната клауза, целяща избягване на появата на нова твърда граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, не може да бъде неограничено във времето, ако изобщо се стигне до него.

 

Британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания. Дали постигнатото ще се окаже достатъчно, ще зависи отчасти от преценката на британския главен прокурор Джефри Кокс.

 

За да има шанс отстъпките на ЕС да повлияят на поддръжниците на Брекзита, Кокс ще трябва да ги убеди, че те предотвратяват риска Великобритания да се окаже притисната за неограничен срок в митнически съюз с ЕС поради предпазната клауза. Подкрепящата Брекзита "Група за европейски изследвания" (European Research Group, ERG) и Лейбъристката партия обаче веднага изразиха песимизъм дали промените ще бъдат достатъчни, за да спечелят на Мей подкрепата на парламента. Според Корбин постигнатото снощи споразумение с ЕК не включва нищо дори близко до обещаните от премиерката промени.

 

Правителството прикри много добре нещо, което не оправдава очакванията", заяви Стив Бейкър от "Групата за европейски изследвания).

 

Възможно е ново отлагане на вота

 

Други водещи евроскептици, включително бившият консервативен лидер Иън Дънкан Смит, призоваха за отлагане на гласуването довечера, за да имат депутатите достатъчно време да обмислят как да гласуват. Водеща фигура от кабинета заяви, че се засилват опасенията, че може да се стигне до напускане на ЕС без споразумение, било на 29 март или след изтичането на споразумение за удължаване на срока за Брекзита. Членовете на правителството се опасяват, че депутатите може да не успеят да сформират навреме мнозинство в подкрепа на споразумението или на решение, блокиращо изтеглянето от ЕС.

 

Юнкер: Трети шанс няма да има

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер веднага предупреди, че британските депутати трябва да гласуват за споразумението, което отхвърлиха с рекордно в британската история мнозинство, за да не бъде изложен на опасност самия Брекзит. "Трети шанс няма да има", предупреди Юнкер. Той каза, че ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за Брекзит. Юнкер заяви, че депутатите в британския парламент сега "ще трябва да направи фундаментален избор", като одобри или отхвърли споразумението за напускане.

 

"Възможно най-доброто споразумение"

 

След срещата с Мей Юнкер заяви, че "сегашното споразумение е възможно най-доброто" и предупреди, че нови преговори няма да има. Британската министър-председателка потвърди, че са постигнати правно обвързващи промени в споразумение за развода, съобщи Франс прес. Общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за напускане, ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерение да използва безконечно предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия, заяви на пресконференция Мей след продължилата над два часа среща с Юнкер.

 

Ирландия: Допълнителните уверения не отслабват предпазната клауза

 

Правно обвързващите уверения, които Великобритания получи от ЕС, не отслабват предпазната клауза или нейното прилагане, целящо избягването на поява на твърда граница на остров Ирландия, заяви ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс. "Уверенията не водят до подновяване на преговорите по споразумението за изтегляне, нито подкопават предпазната клауза или нейното приложение. Те казват, че ще работим заедно и добросъвестно в търсене на бъдещи отношения, които гарантират, че ще бъдат изпълнени целите на този протокол, особено необходимостта от избягване на поява на твърда граница", заяви Варадкар в изявление. "Надявам се и вярвам, че сега споразумението за изтегляне ще бъде прието от Камарата на общините", добави ирландският премиер.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции