<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35766" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Състезанието по български "Пазим езика си" става национално

13 Март 2019
0 494

За втора година гражданското сдружение "Живата вода на България" организира състезание по български език "Пазим езика си".

 

 

 

Това ще е второто му издание, което ще е национално, съобщиха от сдружението, чиито председател е съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева. В състезанието могат да участват ученици от V и VІ клас от цялата страна. Те трябва да заявят желание за това в училищата си, а директорите да изпратят информация за това до сдружението до 13 април.

 

 

 

Състезанието е на два етапа. Първият е в училищата по места, а най-добрите седем ученици от всяка от двете възрастови групи ще се състезават на втория етап в София. Победителите ще получат награди.

 

 

"Пазим езика си 2019" срещна широка подкрепа, като зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалност "Българска филология" – Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", както и Българската академия на науките (БАН).

 

Логистичен партньор на състезанието по български език е Министерството на образованието и науката, добавят организатори.

 

 

Стремежът им е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици.

 

Инициативата се подкрепя от писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група "СкандаУ", Дарин Маджаров от платформата Уча.се, Айше Сали (БНТ) и Софи Маринова.

 

 

Първият изпитен кръг на състезанието е на 20 април. Вторият – на 11 май.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции