<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36070" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Повече от 1200 вида животни по света са застрашени от изчезване

25 Март 2019
0 4896

Ново проучване показа, че над 1200 вида животни по света са застрашени от изчезване, ако не се положат усилия за опазването им.

 

Учените картографирали „горещите точки“, където 5457 вида птици, бозайници и земноводни са най-засегнати от заплахи като земеделие, урбанизация,пътища, железопътни линии, водни пътища и гъстота на населението, а също така и „студените точки“, които предоставят убежище от тях.

 

Според тях, най-притеснителното откритие е, че 1237 вида – почти четвърт от изследваните животни, са засегнати от човешки дейности в повече от 90% от естествената им среда.

 

Ситуацията дори е още по-зле за 395 вида, или 7%, за които е установено, че са засегнати в цялата си естествена среда.

 

"Тези резултати са смущаващи, защото заплахите, които картографирахме са специфични за самите видове и са главната причина за намалелия брой и застрашаването им от изчезване. Знаем, че ако дори само една заплаха се препокрива с местообитанието им, то техният брой със сигурност ще продължава се понижава",  каза Джеймс Алън, който е ръководител на проучването.

 

Бозайниците са най-засегнатата група, като средно 52% от разпространението на видовете им е било спряно от човешки дейности.

 

Най-много "горещи точки" има в югоизточна Азия, като Малайзия е най-засегната, последвана от Бруней и Сингапур.

 

Държавите със "студени точки" също са най-много в югоизточна Азия, горите в Амазония, части от Андите и Либерия.

 

Учените поясниха, че в някои случаи "горещите" и "студени" точки се препокриват или  намират много близо една до друга, което те обясняват с високото разнообразие на видове в дадената зона.

 

"Очевидно е, че трябва да защитим незасегнатите области. Има място за оптимизъм, защото всяка заплаха, която сме картографирали може да бъде спряна, ако се положат усилия за съхраняването на дадените видове", заяви Алън.

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции