<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36310" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бременният кит, изхвърлен на брега в Италия бил с 22 килограма пластмаса в стомаха си

03 Април 2019
0 1007

Трупът на бременния кашалот, който беше изхвърлен на брега в Сардиния, Италия миналата седмица, е имал 22 килограма пластмаса в стомаха си, съобщи CNN. Зародишът, който е носел, е бил мъртъв, обявиха министърът на околната среда на страната и морска неправителствена организация.  

 

Лука Битау, президент на SeaMe Group, сподели пред CNN, че останките на бозайника са съдържали "торбички за боклук, риболовни мрежи, туби и опаковка от препарат за пране, с все още разпознаваеми марка и баркод, както и други предмети, които вече не могат да бъдат идентифицирани". 

 

""

 

"Тя е била бременна и почти със сигурност е абортирала преди да бъде изхвърлена на брега", каза той. "Зародишът беше в напреднала фаза на оформяне."

 

Мъртвото животно, което е 8 метра дълго, беше изхвърлено на плаж на туристическо място – Порто Серво на остров Сардиния. Битау заяви, е причината за смъртта ще бъде установена след хистологично и токсикологично изследване, направено в Падуа, северна Италия

 

Серджо Коста, минитър на екологията, написа във фейсбук пост: "Има ли все още хора, които твърдят, че това не са важни проблеми? За мен те са и са приоритетни."

 

""

 

Коста също припомни наскоро одобрения от Европейския парламент закон за огрничаване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, като сламки, клечки за уши и пластмасови прибори, който влиза в сила от 2021-ва година. 

 

Италия ще бъде една от първите страни, които ще го въведат", обеща той. "Войната с пластмасата за еднократна употреба започна! И ние няма да спрем дотук!"

 

Миналия месец млад кит беше намерен мъртъв край Филипините с 40 килограма найлонови торбички в стомаха си.

 

КИТЪТ НАМЕРЕН КРАЙ ФИЛИПИНИТЕ, ПЪЛЕН С ОТПАДЪЦИ

 

Източник: CNN

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции