<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36324" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Правителството даде зелена светлина за Евро 2028 и Мондиал 2030

03 Април 2019
0 601

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между България, Сърбия, Гърция и Румъния за създаване на Инициативен организационен комитет за подаване на съвместни кандидатури за домакинствата на европейското първенство по футбол през 2028 г. и на световното през 2030-та. Това става без никакви разчети колко ще струват двете кандидатури. Няма яснота дори с кои стадиони ще участваме.

 

 

 

Идеята четирите страни да организират футболния мондиал се роди в края на миналата година по време на съвместната среща на премиерите на България, Гърция и Румъния и президента на Сърбия. Шансовете на четирите страни се оценяват като минимални заради липсващата инфраструктура – стадиони и транспортна свързаност между четирите балкански страни. Най-успешният български футболист Христо Стоичков определи шансовете ни като никакви. Инфраструктурата носи до 70 на сто от оценката на кандидатурите.

 

Към този момент в надпреварата вече се очертават сериозни конкуренти. Световното първенство през 2030 година е много специално, защото ще отбележи вековния юбилей на първенствата на планетата. По тази причина за безспорен фаворит се сочи Южна Америка. Още повече, че Аржентина, Уругвай и Парагвай представиха своята съвместна кандидатура още на 29 юли 2018 г. и вече над половин година работят за спечелването на мондиала.

 

Другата официално внесена кандидатура е на Великобритания и Ирландия под мотото "Футболът се прибира у дома". Тя има подкрепата на Германия и УЕФА.

 

Инициативен комитет

 

На този фон се смята, че балканската четворка закъснява с организацията. Инициативният организационен комитет, който ще внесе кандидатурата, все още не е създаден. Той ще се състои от по четирима представители на България, Гърция, Сърбия и Румъния.

 

Освен министрите, отговарящи за спорта или техните представители, като членове, в него ще влязат още по едно официално лице от всяка от страните и по двама представители на националните футболни асоциации, се посочва в правителственото съобщение за днешното решение. Членовете на Инициативния организационен комитет ще бъдат номинирани от участващите страни при подписването на Меморандума за разбирателство. Инициативният организационен комитет ще се ангажира с предварителната подготовка, свързана с подаването на съвместните кандидатури за домакинството на двете първенства.

 

Дали бълканската четворка ще се мобилизира и ще успее да внесе кандидатурата си за световното първенство през 2030 г. предстои да видим.

 

За краен срок за подаване на заявките се сочи август 2021 г. Самото гласуване ще е 7 години преди първенството.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции