<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36326" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Султанът на Бруней наказва хомосексуализма с убиване с камъни

03 Април 2019
0 10322

Малката ЛГБТ общност в Бруней изрази шок и тревога след новината, че Бруней въвежда смъртно наказание чрез убиване с камъни за прелюбодеяние и хомосексуализъм.

 

 

 

Законът трябваше да бъде въведен в сряда в малката югоизточна азиатска държава, управлявана от султан Хасанал Болкиа.

 

Новите наказания също включват и ампутация на ръцете и краката за крадците. Новият кодекс беше официално публикуван през 2013 г., но правителството заяви, че законите ще влизат в действие за период от няколко години. Най-противоречивият се забави след международен протест.

 

В страна, в която хомосексуалността вече е извън закона, страхът нараства все повече.

 

Новите наказания бяха посрещнати от шок от чужбина, което предизвика международно осъждане от групи за защита на човешките права и известни личности. Обединените нации обявиха законите за "жестоки и нечовешки". Популярни личности също разкритикуваха тази мярка, включително бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и актрисата Джейми Лий Къртис. Джордж Клуни и поп звездата Елтън Джон призоваха за бойкотиране на хотелите в Бруней.

 

Външните министерства на Германия, Франция и Австралия протестираха срещу плана и призоваха Бруней да премахне законите.

 

Султанът обаче не показва никакви признаци на отстъпление, а страната с мюсюлманско мнозинство настоява, че Бруней просто "налага собственото си върховенство на закона".

 

Източник: Гардиън

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции