<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36362" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Превземат Европа от манастир край Рим?

04 Април 2019
0 254

По волята на Стив Банън, бивш главен стратег на Тръмп, британецът Бенджамин Харнуел стопанисва един манастир край Рим. От тук двамата смятат да превземат Европа, разказва в репортаж за Дойче веле Меган Уилямс.

    

 

 

 

 

 

Живот, изпълнен с лишения: Бенджамин Харнуел живее в един манастир от 13 век, високо в планината, в чужда страна, без мрежово покритие за мобилния телефон, в компанията на един домакин, един 80-годишен монах и 19 котки. И макар да е сменил вярата си с католическа, 43-годишният мъж не среща радушен прием, ако съдим по всевъзможните протести на местни хора и активисти.

 

Харнуел обаче не се впечатлява много от този факт. Бившият британски парламентарен секретар се настани преди една година в картезианския манастир Трисулти на два часа път с кола от Рим, за да го превърне в "гладиаторска школа за бойци на културния фронт". Такава е волята на Стив Банън, бившия главен стратег на Доналд Тръмп, който е избрал именно Харнуел за ръководител на неговия център. Британецът твърди, че е открил мечтаната си професия: "Може да звучи кичозно, но аз си казвам: Господ ми възложи работа и аз съм длъжен да я свърша."

 

Миналата година ръководеният от Харнуел ултраконсервативен "Институт за човешко достойнство" (DHI) спечели с подкрепата на Банън публичен търг за ползването на манастира – той бе нает под аренда за 19 години срещу годишна такса от 100 000 евро.

 

 

"Един от най-великите на света" и "най-мъдрият в Рим"

"Стив все повтаря, че онези, които управляват Запада, са изцяло некомпетентни", казва Харнуел, настанен в оскъдно обзаведено, слабо осветено и студено помещение в задната част на гигантския манастирски комплекс.

"Човек предполага, че това са забележителни държавници, защото са елегантно облечени, знаят как да си сресват косите, за да изглеждат добре и как да се изразяват по изискан начин", добавя той.

Харнуел, впрочем, си сресва косата точно по същия начин като Банън, облича се като Банън и мисли като Банън. Онова, което ги обединява, са консервативният католицизъм, враждебността спрямо ЕС и подкрепата за националистически движения. Двамата поддържат близки приятелски отношения. Харнуел нарича Банън "една от най-великите личности, които днес живеят на планетата", а Банън характеризира Харнуел като "най-мъдрия човек в Рим".

А кои са ценностите на неговия институт? В отговор на този въпрос Харнуел цитира първата глава от Битие (първата книга от Библията): че човек е създаден по божи образ и подобие и всяко отделно същество е безценно.

А какви позиции застъпват Харнуел и неговият институт по въпроса за смъртното наказание? "Вижте, "Институт за човешко достойнство" няма свое становище относно смъртното наказание. Лично аз не съм против него." А какво е бракът? "Само съюз между мъж и жена." А разводът? "Това е модел, който е несъвместим с тайнството на брака."

А как да си обясни човек трите развода на Банън? "Всъщност това не е вярно", казва Харнуел с усмивка и добавя: "Доколкото знам, първият му брак е бил анулиран, вторият – завършва с развод, а състоянието на третия му брак не ми е известно." Харнуел смята, че Банън междувременно води живот, съобразен с църковните правила, но двамата не били разговаряли по този въпрос. "Никой не е безгрешен", казва британецът в заключение.

Освен защитата на "юдейско-християнската традиция", втората основна цел на Харнуел е съпротивата срещу ЕС и неговата "войнствена идеология", която прехвърляла всякакви граници. В случая той явно има предвид миграцията към Европа. След това цитира едно изследване на института "Пю", което предсказвало катастрофални сценарии: две трети от африканците, т.е. 800 милиона души, планирали да мигрират през идните години в Европа или в САЩ.

Тази прогноза обаче изобщо не се съдържа в студията на "Пю". В нея се анализира само първата половина от настоящето столетие и се казва, че между 2010 и 2017 в ЕС са пристигнали един милион африканци, а в САЩ между 2010 и 2016 – 400 000 души. Независимо от тези факти, Харнуел продължава да говори за невиждан приток на африкански мигранти, но все пак намалява астрономическата цифра от 800 милиона на половина – до 400 милиона души.

 

 

Какъв точно е планът на "Гладиаторската школа"?

Освен няколко по-възрастни поклонници, изкачили се до Трисулти, за да посетят олтара на "Madonna delle Cese", в картезианския манастир има само още един гост: една органистка от Великобритания, която казва, че пребивава на това място по религиозни съображения и разказва за едно видео в интернет, което видяла. В него били показани мюсюлмански банди, които изнасилват жени в Германия и Швеция. Откакто видяла това видео, била крайно обезпокоена от големия брой мигранти, пристигнали в Европа  и много се страхувала за двете си пълнолетни дъщери, поради което приветствала позициите на Банън.

Харнуел говори убедено, че ще изгради образцов център за квалификация в манастира Трисулти. Курсовете щели да бъдат представени по-късно и да получат голяма популярност. Засега обаче плановете за бъдещата "Гладиаторска школа за бойци на културния фронт" изглеждат твърде мъгляви, манастирът – твърде заспал, а връзките с действителни политически партии – незначителни. Италианският десен популист Матео Салвини досега не се е срещал с Харнуел, нито пък има подобни планове.

Бенджамин Харнуел потегля забързано – очакват го десетки мейли и молби за интервюта: "Това не се дължи на моята скромна личност, а на факта, че си имам работа с много търсен човек", казва той. Британецът е леко учуден от внезапния медиен интерес към проекта му. Преди дори и местният вестник не проявявал интерес към него. "А сега пристигат известни журналисти и следят всяка моя дума."

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции