<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36367" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лошото хранене и диети убива повече хора от цигарите, сочи ново изследване

04 Април 2019
0 2060

Нездравословното хранене причинява 11 милиона предотвратими смъртни случая в световен мащаб всяка година, дори повече от тютюнопушенето, според ново голямо проучване.

 

 

 

 

Но най-големият проблем не е това, което ядем, а здравословната храна, която не консумираме, казват изследователите, призовавайки за насърчаване на похапването на зеленчуци, плодове, ядки и бобови растения.

 

Докато захарта и трансмазнините са вредни, повече смъртни случаи са причинени от липсата на здравословни храни в нашата диета, установи проучването. Изследването е част от проучването на Global Burden of Disease, проведено от Института за измерване и оценка на здравето (IHME) в Сиатъл. То е публикувано в медицинското списание Lancet.

 

Сърдечните удари и инсултите са основните причини за смъртните случаи, свързани с начина на хранене, последвани от рак и диабет тип 2, казват изследователите.

 

Проучването установява, че по-доброто хранене може да предотврати смъртта на всеки пет души по света. Въпреки че диетите варират в различните страни, яденето на твърде малко плодове и зеленчуци и прекалено много натрий (сол) водят до огромни щети за човечеството.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции