<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36378" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Какво точно се случва в новото видео на Rammstein?

05 Април 2019
0 6119

Видеото към песента “Deutschland” на немската група Rammstein ни превежда през вълнуващо, но бурно и на моменти обезпокояващо приключение в немската история.

 

Всичко започва 16 години след Христа при битката в Тевтобургската гора, където римляните са нападнати от засада от съюзници на германските племена, водени от вожда Арминий. 

 

Така той и неговата армия унищожават три римски легиона, в резултат на което Рим повече никога не прави опити да завладее земите източно от река Рейн – област по-позната тогава като Германия.

 

Германия обаче не е само име на тази област, но и на фигура, която олицетворява немския народ. Германия е силна жена, която обикновено бива изобразена с доспехи и е готова за битка. Тя също така носи и скрити символи, сред които нагръдник с орел, черен, червен и златен флаг, а също така и корона. Тя се появява за пръв път във видеото, държейки отрязаната глава на фронтмена на групата – Тил Линдеман.

 

Виждат се и астронавти, носещи стъклено-метална кутия, която много прилича на ковчег, а на заден план е “U-boat” – немска подводница, която е използвана в Първата и Втората световна война.

 

Следващата сцена ни пренася на боксов мач във Ваймарска Германия – период, известен с политическата си нестабилност, но по-висок културен либерализъм. Тук образът Германия също се появява в кабаретен костюм, докато публиката окуражава боксьорите, които се бият с голи ръце.

 

След това можем да видим Източна Германия, заедно с кадри показващи герба й, Маркс и Ленин, а също така и човек приличащ досущ на репресивния лидер от ГДР – Ерих Хонекер.

 

Появяват се и Зигмунд Йен – първият немец в космоса, и средновековни монаси, които гротескно пируват върху повалената Германия, вадейки кисело зеле и наденици от тялото й.

 

Най-шокиращатата сцена, разбира се, е тази, която изобразява Холокоста и нацисткия период. 

 

Четири члена от групата са показани с примки около врата и са облечени в раираните униформи, които жертвите на холокоста са носели в лагерите на смъртта. Върху дрехите им може да се забележи и жълтата Звезда на Давид, която евреите са били принудени да носят от нацистите. Тези кадри, които вече бяха показани в ранния промоционален клип на песента, успяха да разгневят голяма част от обществото.

 

Други сцени показват важни събития, като трагедията с дирижабъла “Хинденбург” през 1937г., която взе живота на 36 души, а също така и плъхове по пода, когато за пръв път виждаме монасите. Това е препратка към легендата за Хамелнският ловец на плъхове, която датира от 13-ти век.

 

Германия също така се приближава към камерата в кожено яке, златни бижута и гердан от куршуми, като образът й много наподобява колесницата на върха на Бранденбургската врата в Берлин.

 

В затвора пък хиляди банкоти падат от небето, което символизира разрушителната хиперинфлация в Германия през 1920 година. Нацистите изгарят книги, като се показват кадри и на религиозни фанатици, които горят вещици.

 

Разпознават се и членове на фракция „Червената армия“ – екстремистка организация, съществувала през 70-те години на миналия век в Западна Германия.

 

Всяка сцена във видеоклипа улавя моменти от историята, които се сменят и преливат все по-бързо и по-бързо към края на клипа. Опитайте се обаче да си представите същото видео, но да се фокусира върху Великобритания. Какви събития биха били показани?

 

Най-вероятно съвсем същите – римляни, кръстоносци, монаси, войници от 18-ти век и бокс без ръкавици. Дали обаче щеше да предизвика същите реакции?

 

Клипът ясно показва, че групата няма особена привързаност към миналото на Германия, а песимистичният тон на песента е доста неподходящ за държава, която се стреми да гледа критично към миналото си, но и да гледа към бъдещето си като централна сила в Европа.

 

Въпреки многото препратки към средновековието и двадесети век, пътешествието през миналото спира преди падането на Берлинската стена. Вместо това, видеото ни пренася в бъдещето, където групата е облечена с космически костюми и води Германия към непознатото, пътувайки в стъклено-металната кутия.

 

В крайна сметка, песента “Deutschland” и видеото към нея създават преобладаващото чувство, че когато става въпрос за Германия – независимо дали държавата или образът, не можем да я обичаме, но не можем и да живеем без нея.

 

Източник: Louder Sound 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции