<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36556" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени приканиха гражданите на Ню Йорк да се включат в борбата със шумовото замърсяване

11 Април 2019
0 252

Градовете могат да бъдат доста шумни и екип от американски учени смята, че с помощта на сензори, изкуствен интелект и малко доброволци, проблемът със шумовото замърсяване може да се реши.

 

Sounds of New York City (SONYC), приканва гражданите да слушат 10-секундни примери на шумово замърсяване, събрани от сензори разпръснати из града, и да идентифицират какво точно чуват.

 

Доброволците имат възможност да изберат редица отговори, като например "малък двигател", "лаещо куче" или "камион за сладолед". 

 

След като идентифицират звука, информацията се прехвърля в алгоритъм, който с помощта на изкуствен интелект се научава да индентифицира звуците съвсем сам.

 

Учените се надяват, че това ще даде повече информация относно проблема и начините, по които можем да се справим с него.

 

Целта на SONYC е да се бори с шумовото замърсяване, тъй като според екипа то има много повече негативни ефекти, освен че е дразнещо.

 

Според тях силният шум може да доведе до редица проблеми със здравето като например загуба на слуха, нарушен и непълноценен сън, проблеми с ученето, а също така има и негативен ефект върху икономиката. 

 

Защо обаче учените се интересуват от къде точно идва звука?

 

"Това прави нещата по-лесни, защото ако просто знаем, че има силен шум в дадена част на града, но не знаем каква е причината за него, то би било много трудно трудно да го смекчим. Ако знаем обаче, че звукът идва от багер, който причинява силен шум, бихме могли да разберем дали той надвишава допустимия праг за ниво на шума и да изпратим инспектори, които да направят допълнителни проучвания", твърдят учените.

 

"Работим в сърудничество с властите в града, за да им помогнем да разработят собствени уреди за измерване на шум. Това ще се случва постепенно в бъдеще, така че не можем да кажем много в момента, но нашата цел е да помогнем както на строителите, които трябва да се съобразяват със шума и да избегнат глобите, така и на гражданите, които да научат повече за шумовото замърсяване и да правят по-информирани решения относно своя живот. Планираме да предоставим данните и на хората, за да могат да изградят собствени уреди, ако пожелаят", добавиха те.

 

Шумовото замърсяване отдавна се счита за проблем на качеството на живот, но все по-често се смята и за проблем на общественото здраве, срещу който трябва да се предприемат мерки.

 

Смята се, че шумът в околната среда допринася за поне 10 хиляди случая на преждевременна смърт всяка година и учените се надяват, че заедно с усилията на доброволците ще могат да намерят решение за проблем, който засяга много хора в Ню Йорк и по целия свят.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции