<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вече не е табу: българите в Северна Македония и една пропусната новина

16 Април 2019
0 564

Източник: svobodnaevropa.bg

 

През изминалия уикенд едно събитие в столицата на Северна Македония мина встрани от прожекторите и остана почти незабелязано. В хотел в Скопие за първи път министър-председател и хора от политическия елит на страната присъстваха на официално събитие, организирано от македонски българи. Поводът беше 11-та годишнина от основаването на “Български културен клуб – Скопие”. Скулпторът Андрей Врабчев от фондация “Татковина", който изследва македонския въпрос отдавна, смята, че това може да бъде отчетено като “голям пробив в отношенията” между България и западната й съседка.

 

“Присъствието на българи в страната не беше разглеждано до момента, те не бяха признавани дори при преброяването на наслението. Фактът, че присъстваха настоящият министър-председател, кандидатът за президент на управляващата партия, както и бивш министър-председател, означава, че не могат изведнъж рязко да завият встрани оттук нататък”, коментира пред Свободна Европа Врабчев.

 

Премиерът Зоран Заев държа реч, в която изтъкна, че “приятелството никога не е било толкова голямо и расте постоянно”. “Заедно ще попречим на недобронамерената пропаганда, заедно ще застанем срещу езика на омразата”, изтъкна министър-председателят. Той говори за създаване на “реални условия всеки да може да определя своята културна идентичност в контекста на мултикултурно общество”.

 

 

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

 

Присъствалите политици гарантираха, че Македония ще гарантира равни права на всичките си граждани. Според председателя на културния клуб Лазар Младенов темата за българите в Северна Македония вече не е табу. “Радваме се, че нашето явно присъствие беше официализирано от най-високо ниво”, каза Младенов.

 

Македонското издание “Мактел” отбелязва, че събитието е своеобразен удар срещу ВМРО-ДПМНЕ, тъй като са присъствали наследниците на Кузман Шапкарев, Борис Дрангов, в които “партията се кълне”.

 

На събитието беше и президентът Росен Плевнелиев, както и бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски, наследниците на Мише Развигоров и председателката на "Българо-македонския бизнес клуб" Ружица Гугуловска.

 

Комисията между България и Македония по исторически и образователни въпроси вече реши да предложи на правителствата на двете държави да бъдат чествани съвместно цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум като забележителни личности “в общата ни история от времето на средновековната българска държава".

 

Според Врабчев нито една комисия обаче не може да реши българо-македонския въпрос. “Това може да се случи в момента, в който градусът на напрежение, трупан с години, утихне и въпросът стане обществено значим.”

 

“Притесняваме се да бъдем настойчиви там, където трябва, а развяваме байраци на други места”, казва Андрей Врабчев. Според него заявяването на претенции към Македония в публичното пространство създава негативизъм, “а там, където можем да си служим с политически факти и дипломатически инструменти, като че ли не сме достатъчно настоятелни.”

 

 

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции