<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36709" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

За втора година не помръдваме от 111-то място по свобода на словото, заедно сме с Етиопия и Мали (графики)

18 Април 2019
0 4670

България и през тази година остава на 111-то място в индекса за свобода на медиите на международната неправителствена организация "Репортери без граница", съобщава clubz.bg. Страната ни е поставена между Етиопия, която има същия индекс като нашата страна (35.11), и Мали, заемаща 112-тото място.

 

В класацията са включени общо 180 държави. Логично, на първите 3 места са три скандинавски държави – Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан. С над 40 позиции преди нас е Косово.

 

Веднага след нашата зона сходно лошо е положението с медийните свободи в Боливия, Никарагуа, Габон, Гватемала.

 

""

 

В по-добро положение по отношение на словото от нас обаче, са например Ангола, Кувейт, Гвинея и Непал. От бившия социалистически лагер по свобода на медиите ни изпреварват, във възходящ порядък,  Молдова (91), Македония (95) и Украйна (102).

 

На 83-та позиция е Киргизстан, а най-близката до нас членка на ЕС е Малта – на 77-а позиция, където заради работата й бе убита журналистка.

 

Сочената от нашите политици за провалена антикорупционно (а напоследък и остро критикувата от ЕК) Румъния е 47-а в индекса на "Репортери без граници".

 

""

 

Журналистите все по-често са обект на насилие, показва още докладът. Омразата, насаждана към съсловието от страна на политици популисти и авторитарни лидери, се превръща във физически атаки по целия свят. Също така броят на страните по света, в които журналистите могат да работят спокойно, намалява.

 

"Някои може би са очаквали подобрение на свободата на словото пред 2018 г., защото България председателстваше Съвета на Европейския съюз през първата половина от годината, но вместо това се случи обратното. 2018 г. посрещна убийството на телевизионната журналистка Виктория Маринова през октомври и грубия опит на властите да прикрият обстоятелствата, забатачвайки разследването", пише в резюмето за България. 

 

Припомняме, че няколко дни след бруталното убийство на жената, в Германия бе задържан заподозрян за престъплението – 21-годишния Северин Красимиров. Той бе екстрадиран в България. В бързи срокове, на 19 март т.г. русенската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Северин Красимиров за жестокото убийство. Всички са категорични, че от събраните доказателства става ясно, че убийството няма нищо общо с работата в медиите на Виктория Маринова.

 

В резюмето за България отново, както и предишни години, се говори за "корупция и взаимодействие между медии, политици и олигарси". Както и за притежаваните от депутата от ДПС Делян Пеевски вестници и предполагаемо участие в телевизионен канал, интернет сайтове, както и за мястото му на разпространителския пазар.

 

Подчертава се още, че "правителството продължава да разпределя европейски фондове към медии в условие на липса на прозрачност, от което ефектът е "подкупване" на реципиентите да са по-внимателни към правителството в техните репортажи или да се отразяват проблематични истории". Споменава се още "съдебен тормоз" над медии – в случая – групата на "Икономедия", както и случаи на заплахи срещу журналисти. Последните не са описани.

 

В анализа към класацията е описан случаят със задържане от полицията на журналисти. Имена не са споменати, но видимо става дума за случая с работещи за сайта "Биволъ" – Димитър Стоянов и румънеца Атила Биро, по време на разследване на т.нар. "Джи Пи Гейт". 

 

Източник: clubz.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции