<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36769" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Жълтите ж...

Серия от атентати в Шри Ланка навръх Великден: над 180 убити и 400 ранени (видео)

21 Април 2019
0 8232

Множество бомбени експлозии избухнаха днес на различни места в Шри Ланка, предаде Mediapool.  

 

Броят на жертвите расте постоянно. За няколко часа атакуваните места станаха 8. Атаките се случват точно когато в християните в страната празнуват Великден. Християнското население е под 8% от всички 22 млн. жители.

 

""

 

Първоначално бомби избухнаха на 6 места едновременно – три църкви и три луксозни хотела, в които отсядат предимно чужденци. Впоследствие беше съобщено за още два атентата.

 

Данните за жертвите и ранените варират. Цитиран от Франс прес полицейски източник първоначално съобщи за 156 убити, включително 35 чужденци. 

 

"Има много ранени, някои са в критично състояние", заяви източникът, пожелал анонимност. Според него 254 души са приети в болница в Коломбо, а 60 са ранени при двете експлозии извън столицата.

 

""

 

По данни на болнични източници, цитирани от ДПА, загиналите са поне 185, а ранените – над 400.

 

Междувременно в хотел в столичното предградие Дехивала стана седма експлозия, при която има поне двамата загинали, съобщи говорител на полицията, цитиран от АФП. Осмата експлозия е в едно от предградията на столицата.

 

Държавният министър на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене заяви, че поредицата от експлозии са терористична атака, предаде ДПА.

 

Той добави, че независимо чие дело са атентатите, властите няма да допуснат нито една екстремистка групировка да действа в страната.

 

Както навсякъде по света, католиците в Шри Ланка се готвеха днес да отидат на църква за Великденската литургия, едно от основните събития в християнската религиозна година. В страната са отменени всички великденски празненства, съобщи местната архиепископия.

 

Въведено е извънредно положение, както и вечерен час, който е в сила от 15.30 часа местно време.

 

Според властите извършителите са установени и се издирват.

 

Само в църквата "Свети Себастиян" в Негомбо, северно от столицата Коломбо, са били убити над 50 души. Други 25-има са загинали при атаката в църква в Батикалоа в Източната провинция, съобщиха местни медии.

 

Трите атакувани хотела в столицата са "Шангри-ла Коломбо", "Кингсбъри" и "Синамон гранд Коломбо". Четвъртият е в близост до зоологическата градина малко извън столицата.

 

Сред загиналите има чужденци, но националността им е неизвестна. Българските власти обявиха че засега няма информация за загинали или ранени българи.

 

Данните за загиналите и ранените са разнопосочни, болниците са пълни, цари хаос.

 

Обект на първоначалните атаките били три луксозни хотела, посещавани от чуждестранни туристи, и църква в столицата Коломбо, както и две църкви извън столицата – едната северно от Коломбо, а другата – в източната част на острова.
 

 

Източник: Mediapool

Видео: Al Djazeera

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции