<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36943" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте тези 17 ...

Вижте как Марсело Биелса накара футболистите си да пуснат гол, а феновете на "Лийдс" отново да се гордеят (видео)

30 Април 2019
0 8787

Какво е футболът? Защо хора ходят почти всяка седмица по стадионите, за да наблюдават отбори, които рядко постигат целите си, а понякога дори и доближаването им е почти невъзможно? 

 

Защо феновете изразходват толкова много емоции и енергия в любими клубове, които във всеки един момент могат да преминат под контрола на корупцията или некомпетентността? Какъв е смисълът?

 

В днешно време феновете доста бързо се ядосват, но им отнема много повече време, за да останат наистина разочаровани от любимците си. По стадионите има много по-чести и шумни освирквания отколкото в миналото, а социалните медии дават възможност на феновете да дискутират теми, които преди са били дискутирани само по пъбовете.

 

Това обаче изглежда не е от особено значение, защото посещаемостта на футболни мачове е много по-висока от преди.

 

И все пак разочарованието настъпи в "Лийдс Юнайтед". Тълпата им от фенове се е понижила от 40 000 през 2001-02 – сезонът, след като достигнаха до полуфинала на Шампионската лига, до под 22 000 през сезон 2015-16. 

 

Този сезон обаче се случи нещо удивително, защото Марсело Биелса направи това, което ще даде на феновете "Лийдс" нещо, в което отново да повярват.

 

Това, което се случи по време на мачът срещу "Астън Вила", когато той инструктира отбора си да остане неподвижен и да пусне гол в своята врата, бе легендарно.

 

Победата на "Лийдс" щеше да значи, че отборът се връща в битката за директна промоция в Премиършип. Това бе важен мач и жестът на Биелса имаше своите последици.

 

Тимът на Биелса поведе в 72-ата минута чрез удар на Матеуш Клих. Това се случи, докато играчите на "Вила" спряха да играят, защото Джонатан Коджия лежеше контузен на терена.

 

Какво щеше да се случи, ако Биелса не беше наредил "Лийдс" да остави "Астън Вила" да изравни резултата? От някои страни щеше да има осъждане, а от други коментари относно честна игра. 

 

Биелса обаче не пожела да спечели по неспортменски начин и взе правилното решение.

 

Този сезон, също както и предните, последва класическата арка на Биелса, който започва силно, но се поддава на финала. Статистиките изглежда показват, че играчите "Лийдс" се раздват също толкова колкото и през август, но според някои това  не е единствената мярка за умора.

 

"Това е нещо, което води до определен вид умора. Не само физическа, но също така психическа и емоционална умора, защото нивото на съревнование е толкова високо, че е почти невъзможно да не се умориш всячески след известно време", разказа Хуан Мануел Лоп, който е играл в "Нюелс Олд Бойс" под ръководството на Биелса.

 

Дори и след всичко, което направи, като да накара играчите да събират боклук, за да им покаже колко са привилегировани или публичните му изказвания, всичките му действия бяха пропити с чувство за почтеност. 

 

Биелса не е просто ексцентричен и визионерски футболен мениджър, той също така има дълбоки морални ценности и може би твърденията през януари, че шпионира своите съперници го провокираха да вземе това уникално спортсменско решение в неделя.

 

В днешно време футболът е среда, в която в повечето случаи няма друга цел освен изкарването на възможно най-много пари за най-малко време, но той се отличава в нея, защото много добре разбира какво е да представляваш своя клуб, регион и хора.

 

Биелса разбира подкрепата и какво значи, когато един футболен клуб е част от твоето наследство и част от самия теб. Той разбира, че при такива обстоятелства, успехът е само малка част от това, което е наистина важно. Каквото и да се случи в плейофите, феновете на "Лийдс" никога няма да забравят този сезон и завинаги ще пазят спомените за времето, в което любовта към футбола и любимия отбор се завърна.

 

Биелса може и да не печели толкова често колкото заслужава, но защо му е да побеждава, ако победата не е достойна?

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции