<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36957" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо епизодът "Дългата нощ" на "Игра на тронове" бе толкова тъмен?

30 Април 2019
0 11749

Дългоочакваният епизод "Дългата нощ" на "Игра на тронове" бе на моменти хипнотизиращ, но най-вече доста мъглив, като може би съдържаше най-несполучливата битка от всички до сега.

 

Въпреки че той разочарова много от феновете, които чакаха епичния епизод, "Игра на тронове" все още има възможността да ги изуми в последните три епизода и битката срещу Церсей.

 

Режисьорът на епизода Мигел Сапочник, който също така режисираше мащабните и подобни по бюджет епизоди "Хардхоум" и "Битката на копелетата", е направил някои избори относно режисурата, които определено не бяха в негова полза. 

 

Това бе почти никаквото осветление на сцените, освен тези, в които присъстваше огън и бързата смяна на кадри, и начинът на заснемане, които направиха доста трудно за зрителите да различат лицата на любимите си герои в разгара на битката.

 

Повечето филми със зомбита използват същите техники на заснемане и режисура, но много рядко действията ще бъдат толкова неразличими и ще накарат зрителя да се чуди на какво точно е бил свидетел. 

 

Също не помогна и това, че сценаристите Дейвид Бениоф и Д.Б. Уайс са направили разочароващото решение да не покажат бруталните, но правилни неща, които очакваме от шоу, заобиколено от трагедия, безразличие и дълбок ужас, където най-много се страхуваш от това, което може да се случи във всеки един момент.

 

Изглежда те са нямали намерението да убият нито един от главните герои и не е немислимо да сметнем, че Бениоф и Уайс ще запазат главните герои за една последна и грандиозна касапница.

 

Това обаче изглежда не много вероятно, поради факта, че в много от кадрите виждахме как любимите ни герои са заобиколени от десетки бели бродници, само за да видим няколко минути след това, че те са непокътнати и само с минимални охлузвания и рани.

 

"Игра на тронове" сякаш е един много по-различен сериал от този, който грабна вниманието на хората в първия сезон, след като на никой не му бе минало през главата, че Нед Старк ще бъде обезглавен, а само два сезона след това бяхме свидетели и на клането по време на "Червената сватба".

 

Тези неща се случват с почти всяка една поредица, която продължава за по-дълго време и изглежда, че "Игра на тронове" е вглъбен в идеята, че накрая доброто ще триумфира над злото. 

 

Някои фенове дори започнаха да се притесняват, че сериалът се е смекчил и това определено се вижда.

 

Той бе много по-различен през първите пет сезона, когато сценарият бе директен резултат от работата на Джордж Р. Р. Мартин, като сцените бяха взимани от книгите и се адаптираха за телевизионния екран.

 

Епизодът "Дългата Нощ" бе третия и най-дълъг в цялата история на сериала, като преди него в "Зимен Хребет" и "Рицар на Седемте кралства" видяхме бавно, но доста задоволяващо за феновете развитие. 

 

Тези два епизода се развиха сякаш първи и втори акт към последвал тричасов военен филм, който продуцентите бяха обещали да бъде епичен и с умопомрачителен мащаб.

 

След като Аря наръга Нощния крал, а магьосницата Мелисандре просто се самоуби след битката, повечето от нас разбраха, че епизодът ни бе показан по един по-малко вълнуващ начин. 

 

Той изглеждаше като смесица между видео игра и филм, която приключва с побеждаването на злодея и превръщането на прах на цялата му армия, а както при почти всеки един друг филм, добрите правят едно-единствено важно нещо, което моментално неутрализира опасността, която иначе би довела до разруха.

 

Нека обаче поговорим и за мъгливите, прекалено тъмни сцени и кадри, от които много от феновете на сериала се оплакаха.

 

Това може би е в резултат на това, че режисьорите и продуцентите не осъзнават факта, че не много хора гледат крайния продукт на екрани и монитори, които не използват най-новите технологии.

 

Една от теориите е, че точно това е причината много от зрителите да останат недоволни и въпреки че усилването на подсветката може би щеше да разреши някои от проблемите, повечето смятат, че единственото решение е да гледате епизода на правилно калибриран телевизор в напълно тъмна стая.

 

За нещастие обаче, много малко телевизори по домовете са калибрирани за тъмни кадри като тези, защото повечето от хората ги окачват на стената или стойката без да променят стандартните настройки, които са пригодени за шоу румове и са много по-добри при излъчването на светли кадри.

 

Начинът на заснемане в някои от сцените също така бе проблем, който дори прецизната калибрация нямаше да може да реши. Битката с драконите бе толкова приближена, че много хора изпитваха трудности да различат, кой какво точно прави, а след това много от тях останаха озадачени дали Денерис е останала само с един или с два дракона.

 

Това също бе придружено и от коментари в социалните медии, в които фенове твърдят, че са връщали сцени и са паузирали в определени моменти, за да потвърдят дали даден герой е оживял или пък не го бъркат с някой друг.

 

Изглежда сякаш режисьорът и продуцентите са избрали стил на епизода, който изобщо не е подходящ за това, което искат да покажат.  Разбираем е изборът за битка със зомбитата през ноща, но може би имаше и начини да избегнат пълната тъмнина, както много други филми правят, без да жертват реализма на сцените.

 

Най-добрите сцени бяха тези, в които режисьорът използваше тъмнината като стратегически инструмент, с който да ни накара да настръхнем, като например сцената, в която Дотраките бяха изпепелени с пламтящите си мечове и тази с Аря, в която тя се крие от белите бродници в замъка.

 

Грешките в заснемането на епизода вървят ръка за ръка и с провалите в историята, от които най-голям бе този, че Нощният крал и неговата армия бяха представени като заплаха, която буквално може да изтрие цялото човечество, но в крайна сметка всичко свърши за секунди – Нощния крал умря от малка кама, а цялата му армия стана на прах, като дори нямаше и кости за разчистване.

 

Не е твърде късно "Игра на тронове" да ни изненада точно така, както сме свикнали, но освен моментите, които изброихме и някои други включително този, в който малката лейди Лиана Мормонт уби зомби гигант, "Дългата нощ" изглежда бе най-скъпата пропусната възможност в историята на телевизията.

 

Източник: Vulture

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции