<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36979" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вижте какво каза директорът по фотографията на "Игра на тронове" относно тъмнината в епизода "Дългата нощ"

01 Май 2019
0 2615

Епизодът "Дългата нощ", чието име най-вече е намек за епичната битка, която разтърси Уестерос в сериала "Игра на тронове", е третият от последния му осми сезон и най-вероятно ще играе роля в сериала разказващ предисторията на "Игра на тронове", върху който HBO работят.

 

Името също така е и доста подходящо по други причини, а по-точно тази, че много от зрителите се взираха в екраните си в опити да видят дали някои от техните любими герои са умрели в слабо осветената битка между армията на живите и мъртвите.

 

В интервю пред "Vanity Fair", директорът по фотография на "Игра на тронове" – Фабиан Уегнер, сподели някои от предизвикателствата, пред които екипът му се е изправил при заснемането на епичната битка.

 

На първо място трябва да се отбележи, че режисьорът Мигел Сапочник заяви, че дълго време е изучавал една от най-дългите нощни битки – тази във "Властелинът на пръстените: Две кули", наречена "Битката при Хелмс Дийп", за да разбере как да създаде дълга битка, която няма доскучае на зрителя.

 

Ясно може да се види, че Вагнер е вдъхновен от "Битката при Хелмс Дийп", но едното нещо, което не може да се види е подходът към осветлението на спечелилия "Оскар" кинематограф Андрю Лесни.

 

В интервюто си, Уегнер наблегна на това, че въпреки зомбитата и драконите, "Игра на тронове" се заснема по един доста класически и естествен начин.

 

През годините, екипът е разчитал на естествената светлина от слънцето, луната, свещите и огъня. 

 

Лесни, от друга страна, не е разчитал на естествената светлина, защото когато бе попитан "откъде идва светлината?" в сцена, в която трябваше да се вижда просто тъмна кула, той отговори "От същото място, откъдето и музиката."

 

Това е и причината "Битката за Хелмс Дийп" да е толкова светла и различаването на всеки крал, стрелец, елф и орка в битката да е толкова лесно.

 

Всичко, което е трябвало на Лесни, за да създаде нощ е било син фон, но Уегнер е искал да направи нещо доста по-предизвикателно.

 

"Исках да дам един по-различен смисъл на светлината и целта ми беше да я накарам да еволюира с историята на героите", каза той.

 

Уегнер даде интервюто преди епизодът да бъде излъчен и не даде детайли, но вече можем да разгледаме по-отблизо използването на огън в епизода и причината Мелисандре да се завърне в Уестерос точно в този момент.

 

Според него, Мелисандре и Берик са служители на "Господарят на светлината" и точно те носят надеждата в този епизод.

 

Берик вдъхновява Сандор да продължи да се бори, а Мелисандре вдъхнови много други, но най-вече Аря, която бе показана в почти пълна тъмнина, когато бе най-уязвима в коридорите на "Зимен Хребет".

 

Липсата на светлина също така играе и важна роля в една от първите сцени на битката, в която виждаме как цялата армия на Дотраките бива погълната от армията на мъртвите.

 

На моменти светлината също така играе и чисто функционална роля, като например огънят в "Зимен Хребет", който перфектно осветява Аря в момента, в който тя изненадващо убива едно от зомбитата, когато се крие.

 

Това е и част от усилията на Уенгер да направи нещата "по-малки" и да създаде емоционална история за всеки образ, която "можем да проследим".

 

В много от моментите обаче, не е постигнат същият ефект, тъй като голяма част от сцените бяха твърде приближени или твърде тъмни, за да можем да проследим какво точно се случва.

 

Сапочник разчиташе на приближените кадри на всеки от фаворитите след всяка групова сцена, за да ни покаже, че са живи до момента, в който не са.

 

Когато сравняваме Сапочник и Уенгер с Джаксън и Лесни трябва да имаме и още няколко неща предвид. 

 

Да, "Властелинът на пръстените" се развива в един въображаем свят, но "Битката за Хелмс Дийп" е битка между хора, елфи, орки и един магьосник.

 

Определено има специални ефекти при създаването на армия на орките, но също така повечето от войниците са просто голям брой каскадьори с грим, викащи в дъжда.

 

"Игра на тронове" от друга страна, трябваше да създаде умопомрачителна дигитална армия от мъртви, зомби гигант и три дракона. Малко от тъмнината на нощта и някой облак определено са помогнали на снимачния екип да се справят с всичко това.

 

"Заснемането бе физически изтощително… не работим с животни или деца, но имахме от всичко, умножено по 100. Всичко e там, дори и да не виждате всяка секунда от него", заяви той в края на интервюто, разказвайки за трудното заснемане на епичния епизод.

 

Източник: Vanity Fair
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции