<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37053" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

5G-мрежите заглушават сигнала от сателитите за климатични прогнози и могат да застрашат човешки животи

05 Май 2019
0 4256

Въвеждането на 5G-мобилни мрежи за телефоните може сериозно да повлияе върху възможността да се правят климатични прогнози за големи бури и урагани, съобщава The Guardian.

 

За това алармираха метеоролози от целия свят, които твърдят, че следващото поколение безжични системи, които започват да се въвеждат навсякъде, е много вероятно да разстроят деликатните сателитни инструменти, които се ползват за мониторинг на промените в атмосферата.

 

Резултатът би бил неточни прогнози, намаляване на възможността да се предупреждава за големи бури и съответно повече човешки жертви, предупреждават те.

 

""

Метеоролозите може вече да нямат възможност да предупреждават за циклони, като "Звярът от Изток" през 2018 г., който затрупа с обилен снеговалеж градове във Великобритания, в това число и Нюкясъл. Фотограф: Owen Humphreys/PA

 

"Начинът, по който 5G-мрежите се въвеждат, може сериозно да ограничи способността ни за прогнозиране на климатични катаклизми", заяви Тони МакНали от "Европейския Център за климатични прогнози на средни вълни", в Рединг. "В крайна сметка това може да направи разликата между живота и смъртта при силни бури. Ние сме много притеснени от това."

 

Кризата, с която се сблъскват световните метеоролози, произтича от факта, че радио-честотите, които новите 5G-мрежи ще ползват, могат да замърсят критично фона за наблюдение на Земята, осъществявано от климатичните сателити. 

 

Инструментите на борда на сателитите наблюдават атмосферата и изучават променливите, като водната пара, дъжда, снега, облачната покривка и съдържанието на лед във въздуха – всяко от което е съществен фактор, влияещ на времето.

 

Един пример е честотата от 23.8 гигахерца (GHz). Водните пари издават слаб сигнал на специфична естествена честота и тези данни се улавят и измерват от сателитите. След това метеоролозите използват тази информация, за да изградят модели за това как бурята или динамичната система е най-вероятно да се развие.

 

""

 

"Тези данни са критично важни за нашата способност да направим вярна прогноза", отбелязва Нилс Борман, също от Центъра в Рединг. "Те са уникален естествен ресурс и ако ние загубим тази възможност, прогнозите за времето ще се влошат драстично."

 

Проблемът е в това, че някои от телефонните 5G-мрежи може да предават сигнал, близък до този, който излъчват водните пари и така ще създават звуково замърсяване, което ще изглежда като наличие на изпарения в атмосферата.

 

"Ние няма да сме в състояние да направим разликата и така да си подсигурим данните", добавя Борман. "Това ще компрометира нашата способност да направим точна прогноза."

 

Спешността на проблема се засилва от факта, че Федералната Комисия по Комуникации на САЩ и сходни агенции в други държави на света, вече са започнали действия по отдаване на търг на честотите, близки до 23.8 GHz, на бъдещите доставчици на 5G-мрежи. В добавка към тях има и други канали, които се ползват от нашите метеоролози, в това число честотата 36-37 GHz, която е за засичане на дъжд и сняг, честотата от 50 GHz, която е за атмосферната температура и честотата между 86-92 Ghz, която помага да се анализира облачната покривка и леда в атмосферата.

 

Във всяка от тях има секции от вълнови диапазони, които се дават на търг в САЩ. Остава да се види дали и други държави ще последват техния пример и ще продадат тези честоти на доставчици през идващите месеци. Проблемът ще бъде подложен на дебат на глобална конференция в Египет по-късно през тази година. 

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции