<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37120" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Слави Трифонов – а сега накъде?

07 Май 2019
0 14241

Шоуменът Слави Трифонов обяви в понеделник вечерта, че след 19 години в ефир предаването му по бТВ спира в края на юли. Той каза, че сам е решил да не си подновява договора и като причина посочи медийната среда: "Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода. И за начините ѝ на отстояване. Защото, уважаеми зрители, в основата на съществуването на нашия екип, е усещането за свобода. Безусловното усещане за свободното изразяване на собственото ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме сега, ние не можем да направим повече."

 

На следващия ден от телевизията съобщиха, че не са знаели за решението, което е на предаването, и са водили преговори за нов договор с "Шоуто на Слави". 

 

Кариерата си Слави Трифонов започна като певец и музикант, продължи като шоумен, но в последните две-три години зае нееднозначната роля на журналист/общественик/политик. Това, естествено, породи проблеми не само с бТВ, тъй като публиката започна да се съмнява дали не злоупотребява с телевизионния ефир, за да си прави политическа реклама, дали политическите му инициативи не са опит за помпане на телевизионен рейтинг, защо е "клекнал" пред премиера и главния прокурор, когато бяха гости в шоуто му и т.н.

 

В тази ситуация сега мнозина си задават въпроса каква е истинската причина за неочакваното решение на Слави Трифонов, като се има предвид, че медийната среда в България от години е гнила. В същото време, в момента бТВ изглежда като анклав на свободата, в сравнение с Нова телевизия и БНТ.

 

Другият въпрос е какво е бъдещето на Слави и сценаристите му – политика, медии или край.

 

"Разбрали сме се да не коментираме темата. Господин Трифонов каза каквото имаше да казва е ефир", коментира сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов. На въпрос какво предстои оттук нататък, друг от сценаристите – Иво Сиромахов, отговори лаконично: "Ще видите".

 

Изглежда обаче шоуменът няма намерение да освобождава екипа си след изтичането на договора на предаването с бТВ. Това потвърждава, макар и индиректно, че Трифонов има планове.

 

Не липсват и догадки какво се цели с цялата тази потайност – опит на шоуто да си вдигне цената пред бТВ, стартиране на отлагания политически проект или пък създаване на нова телевизия? Това са тезите и неофициалните обяснения за решението на Трифонов, като за всяко едно от тях има своето обяснение.

 

Политически проект – негов или друг?

 

През 2017 г., след дълго отричане на политически амбиции, Трифонов обяви бъдещия си политически проект, а след това започнаха и "кастинги за политици" в рамките на предаването. Оттогава досега имаше неофициална информация, че си сътрудничи с "Нова алтернатива" на бившия министър на отбраната Николай Цонев и смята да участва с регистрацията на тази партия на избори. Различни социологически агенции започнаха да мерят рейтинга на евентуалната нова партия, макар такава още да нямаше. След бурната му активност няколко месеца, темата с проекта на Трифонов беше забравена не само от медиите, но и от него самия. По информация на Mediapool в началото на 2019 г. не е имало изгледи проектът му да бъде завършен и официално обявен като нова партия.

 

Паралелно с това периодично се тиражират слухове, че Слави Трифонов ще подкрепи бъдещ политически проект на настоящия омбудсман Мая Манолова, с която успешно си сътрудничиха около референдума за нови изборни правила, или на президента Румен Радев. За възможен политически съюз между Манолова и Трифонов се заговори още по-усилено през последните месеци, след като омбудсманът няколко пъти отговори уклончиво на въпрос дали възнамерява да се кандидатира за кмет на София и дали въобще смята да се връща в политиката. 

 

В политическите среди коментират евентуални такива отношения полярно – според едни двамата са близки и това е възможно, а според други подобно партньорство е невъзможно. Подобни са и коментарите на слуховете, че Трифонов щял да подкрепи Радев.

 

Според някои не е изключено шоуменът да даде рамо на Бойко Борисов, който намекна за по-сериозна реорганизация на партията си след евроизборите заради лавината от корупционни скандали, свързани с ГЕРБ.

 

Опит за вдигане на цената пред бТВ

 

Позицията на бТВ по темата доведе и до друга теза – че Трифонов няма никакво намерение да спира предаването си, а "предизвестието" му от понеделник вечерта целяло да си вдигне цената и да постигне по-добри условия от частната телевизия.

 

Ще прави телевизия?

 

Хипотезата, че Трифонов има намерение да прави своя медия и по-специално телевизия, се подхранва от думите му, че "от много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда". Още в средата на 2017 година се появи информация, че шоуменът обмисля да създаде собствена медия. Малко след това две от предаванията му в ефира на бТВ бяха спрени и не видяха ефир. Тогава се заговори, че Трифонов обмисля да стане част от още съществуващата тогава телевизия Би Ай Ти. 

 

Преди 2 години на пресконференция за спряно негово предаване шоументът се обърна към Сашо Диков, който по това време работеше за Би Ай Ти, с думите: "Възможността да станем колеги виси със страшна сила". Той подчерта, че е правил предавания и от кабеларки и от мазета, така че това не било проблем. Той обаче не стана част от телевизията, а около година по-късно Би Ай Ти беше продадена. След това предаванията бяха спрени и се въртяха само повторения. През последните седмици стана ясно, че Би Ай Ти вече дори не е в ефир, но са сметка на това има лиценз за излъчване. 

 

Слуховете за намеренията на Трифонов да прави нова телевизия не спряха нито след продажбата на медията, в която имаше слухове, че ще се мести, нито след спирането ѝ от повечето оператори. Засега обаче този сценарий изглежда най-малко вероятен.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции