<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37127" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Един милион растения и животни са застрашени от изчезване

08 Май 2019
0 834

Един милион растителни и животински видове са застрашени от изчезване, предупреждава проектодоклад на ООН за биоразнообразието, цитиран от Quartz.

 

 

Според учените непрекъснатият икономически растеж влияе директно върху човешкия живот и природата. Докладът засяга проблеми като намаляването на питейната вода, изсичането на горите, намаляването популацията на опрашващите насекоми, рибите и много други растения и животни.

 

 

""

 

 

Икономическият растеж благоприятства обезлесяването, прекомерния риболов, разрастването на градовете и разточителното използване на вода, предупреждават още от ООН.

 

 

Според доклада на организацията, изготвен от 400 учени, капитализмът се оказва проблем за опазването на околната среда.

 

 

„Икономиката убива естествения свят. Пълното пренебрегване на екологичните системи в разходите на бизнеса води до унищожаване на природата, а това в крайна сметка ще доведе до срив в екосистемите“, предупреждават учените. Те дават пример с пчелите, които всъщност осигуряват огромна, безплатна услуга за хранителната индустрия.

 

 

Пчелите са отговорни за 75% от отглеждането на култури всяка година. Изменението на климата, употребата на химикали, унищожаването на местообитанията са причината за измирането на тези насекоми, а без тях хранителните системи в крайна сметка ще се провалят, показва докладът.

 

 

""

 

 

Според данните стойността на глобалното производство на земеделски култури се е увеличило с около 300% от 1970 г., а съвременните практики в селското стопанство разрушават почвата. В световен мащаб това е намалило производителността с 23%.

 

 

Докладът изчислява, че годишните глобални субсидии за изкопаеми горива от правителствата достигат 345 млрд.долара. Половината от тези разходи са свързани с въглища, една трета с петрола и една десета от природния газ.

 

 

На практика няма място, което да остане незасегнато от разрушитения ефект на икономиката върху природата, смятат от ООН. „Около 75% от сушата и 66% от океаните са значително променени", според резюмето на доклада. Голяма част от това се дължи на селското стопанство.

 

 

Според доклада един милион видове са застрашени от изчезване в рамките на няколко десетилетия, освен ако не бъдат предприети спешни мерки. 40% от видовете земноводни, една трета от морските бозайници и една трета от коралите ще изчезнат, предупреждават още учените. Повече от 500 000 растителни и животински видове, които вече не разполагат с достатъчно местообитания, за да оцелеят дългосрочно, могат да изчезнат.

 

 

Световният добив на суров дървен материал, който води до обезлесяване и загуба на местообитания, е нараснал с 45% от 1970 г., според доклада. Междувременно градските райони са се увеличили повече от два пъти от 1992 г. насам.

 

 

Една трета от всички запаси от морска риба са били изчерпани през 2015 г. Глобалната криза на пластмасовото замърсяване, която опустошава морските видове, се е увеличила десетократно от 1980 г. насам.

 

 

Хората всяка година изхвърлят в световния океан близо 400 милиона тона токсични отпадъци, съдържащи тежки метали, разтворители и други промишлени отпадъци. Според доклада Земята ще продължи да върви по пътя на унищожаването на живота.

 

 

Източник: Quartz.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции