<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37202" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Хакери са източили 1 милион лева от сметките на българска фирма

10 Май 2019
0 467

1 милион лева са източили хакери от сметките на българска фирма, съобщи началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев, цитиран от Dir.bg.

 

Tова е най-голямата щета за българска компания заради компрометирана служебна комуникация.

 

 

""

 

 

"Почти всяка седмица в отдел "Киберпрестъпност" се явява представител на пострадала българска фирма от хакната служебна комуникация. Хакери придобиват достъп до комуникация с чуждестранен контрагент и в подходящ момент променят банковите детайли, където да се превеждат парите. Както всички знаем, няма сто процентова сигурност и защита, но при желание и воля от ръководния състав на фирмата се постигат завидни резултати", допълни Явор Колев.

 

 

Той апелира към всички отговорни мениджъри да осъзнаят предизвикателствата на съвременния киберсвят и да инвестират в компетентен IT персонал.

 

 

ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СА ИЗНУДВАНИ ОТ ХАКЕРИ С ПОРНО ЗАПИСИ?

 

 

"Жертви на подобни киберпрестъпления са родни компании от всякакъв калибър. Изключение не правят и правителствени и неправителствени организации, министерства, училища и т.н.", допълни шефът на "Киберсигурност" в ГДБОП. По думите му, в момента българските компании са неподготвени за широк кръг от кибератаки.

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции