<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37269" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Фейсбук" отговори на твърденията, че трябва да бъде разбита

13 Май 2019
0 733

В четвъртък съоснователят на "Фейсбук" Крис Хюс публикува есе в "Ню Йорк Таймс", призовавайки компанията да бъде разбита. 

 

Той твърди, че „стремежът на Марк Зукърбърг към растеж го е накарал да пожертва сигурността на платформата и своите потребители в замяна на кликове“ и трябва да понесе отговорността за грешките на компанията.

 

КОЛКО ВЛАСТ ПРИТЕЖАВА МАРК ЗУКЪРБЪРГ И ЗАЩО ЕДИН ОТ СЪОСНОВАТЕЛИТЕ НА "ФЕЙСБУК" ПРИКАНВА ТЯ ДА БЪДЕ РАЗБИТА?

 

Фейсбук обаче отговори със своя собствена версия, заявявайки, че размерите ѝ не са истинският проблем и че успехът ѝ като платформа не трябва да се наказва.

 

Ник Клег, вицепрезидентът на "Фейсбук" за глобални въпроси и комуникация е човекът, който стои зад отговора и е съгласен, че „компаниите трябва да носят отговорност за своите действия”, и че технологични компании като "Фейсбук" не трябва да бъдат тези, които управляват всички „важни социални, политически и етични въпроси“ в интернет.

 

Той обаче отбелязва, че разбиването на компанията ще бъде грешният начин за постигане на тази цел. 

 

„Рисковете, за които той пише – включително намесата в избори и сигурността на личните данни, определено няма да се изпарят чрез унижощаването на "Фейсбук" или която и да била друга голяма технологична компания“, пише Клег.

 

Зукърбърг също отговори на Хюс:

 

"Основната ми реакция е, че това, което Хюс предлага да направим няма да има никакъв ефект върху решението на тези въпроси"

 

Изненадващото е, че Клег пренебрегва основия фокус на Хюс в есето – самият Зукърбърг.

 

Неговият аргумент се основава на идеята, че Марк Зукърбърг е "добър и любезен", но е човек, чиято власт чрез неговата компания е "безпрецедентна и неамериканска" и влияе "далеч повече от всеки друг в частния сектор или в правителството".

 

Клег обаче заяви, че "Фейсбук" не доминира онлайн пространството и че всъщност не е монопол, пишейки че приходите й представляват само 20% от рекламния пазар. 

 

Той твърди, че размерът на "Фейсбук" не е проблем, а нещото, което й позволява да прави иновации и да достига до милиарди хора. 

 

Клег също така отбеляза и нещата, върху които компанията работи през последните няколко години: премахване на съдържанието, свързано с тероризъм и речта на омразата, предотвратяването на намесата на чужди правителства в избори и защитата на личните данни на потребителите. 

 

"Това би било доста невъзможно за по-малка компания", пише той.

 

Точно тези неща обаче подчертават гледната точка на Хюс, защото нито един от тези проблеми не би бил възможен при по-малка компания и всички проблеми, които тя се опитва да реши, единствено се задълбочават от невероятния й обсег.

 

Ясно е, че при евентуално разбиване на "Фейсбук" те няма да се „изпарят“, но определено ще бъдат малко по-лесно управляеми при компания с по-малки размери и влияние.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции