<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37281" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Министър Порожанов подаде оставка след скандалите, Борисов я прие

14 Май 2019
0 1810

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба, цитирана от Dir.bg.

 

 

""

 

 

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на министър Порожанов е приета от премиера Бойко Борисов. "Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно", заяви Порожанов. 

 

 

Преди дни той декларира, че е готов да подаде оставка и дори, че е обсъдил това с премиера Борисов. "В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще си подам оставката", каза Порожанов на 9 май след разговор с министър-председателя.

 

 

""

 

 

Румен Порожанов попадна в два скандала: единият за декларирани доходи и имотно състояние, другият около одобрени от ДФ "Земеделие" субсидии на фирми, свързани с Миню Стайков, който е обвинен за злоупотреби с еврофондове.

 

 

АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ Е ТРИЛА ДАННИ В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА МИНИСТЪР ПОРОЖАНОВ

 

 

Във връзка с първия случай, се оказа, че Антикорупционната комисия е публикувала негова непълна имуществена декларация, в която липсва информация за апартаменти и земеделска земя, придобити от съпругата на министъра. Впоследствие Порожанов депозира молба до комисията да публикува декларацията "без липси".

 

 

И ПОРОЖАНОВ СЕ Е УРЕДИЛ С ОГРОМЕН АПАРТАМЕНТ САМО ЗА 54 000 ЛВ.

 

 

Относно втория скандал земеделският министър бе извикан на разпит в следствието като свидетел, в качеството му на бивш директор на Държавен фонд "Земеделие".  След разпита Порожанов каза само, че е обяснил какви са процедурите на ДФ "Земеделие". Попитан дали е близък с Миню Стайков, Порожанов бе категоричен: "Няма как да съм близък. Не съм близък".

 

 

ПОРОЖАНОВ – НИ ЧУЛ, НИ ВИДЯЛ КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ

 

 

Какво наследство оставя Порожанов?

 

 

"В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки", отбеляза Румен Порожанов.

 

 

"Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", каза още министърът в оставка.

 

 

Според него комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси. Румен Порожанов изказа благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

 

 

Източник: Dir.bg.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции