<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37308" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Историята на "Клегейнбоул" от "Игра на тронове"

14 Май 2019
0 5358

"Игра на тронове" е доста сложен сериал с огромна история. Това значи, че практически във всеки епизод се случва нещо, което би имало нужда от малко обяснение. 

 

Точно затова, независимо дали сте най-запаленият фен на "Игра на тронове" или просто имате нужда от малко припомняне на предишни събития, то ние ще се опитаме да ви помогнем да проследите историята на сериала както подобава.

 

В предпоследния епизод на финалния сезон на "Игра на тронове" бяха взети меко казано много лоши решения, хиляди невинни умряха, а самият сериал почти достигна до своята кулминация. 

 

Нека обаче се впуснем в една сцена, която може би бе най-малко впечатляваща, имайки предвид всички други неща, които се случиха, но пък определно бе едно от най-очакваните събития, именувано от феновете "Клегейнбоул".

 

Как се започна?

 

"Клегейнбоул" е може би най-добрата теория относно "Игра на тронове", според която двамата братя Сандор "Хрътката" Клегейн и по-големият му брат Грегор "Планината" Клегейн ще се изправят един срещу друг в един кулминационен дуел. 

 

Феновете нарекоха това събитие "Клегейнбоул" – "Клегейн" от фамилното име на братята и "боул" от термина, използван за много големи футболни плейофи в САЩ.

 

В тазседмичния епизод "Камбаните", ние най-накрая станахме свидетели на събитието, което толкова дълго чакахме, тъй като "Хрътката" и "Планината" се изправиха един срещу друг за един последен път.

 

Това се очакваше почти от началото на сериала и ето как се стигна дотук…

 

Братята Клегейн

 

За да разберем защо сблъсъкът между "Хрътката" и "Планината" е толкова важен за феновете, а дори и за цялостната история, трябва да се върнем към началото. 

 

Сандор и Грегор са израснали заедно и дори в детството си Грегор е бил груб и жесток. Той е отговорен за ужасяващите белези от изгаряния по лицето на брат си, тъй като го е бутнал в огън, защото Сандор е играл с една от неговите играчки. Това е и причината Сандор да се страхува от огъня и да мрази брат си, въпреки че той е рицар.

 

За "Хрътката", "Планината" е просто един убиец, изнасилвач и престъпник, но така и не стана ясно защо "Планината" таи същите чувства към брат си.

 

Книгата и сериалът

 

Сагата "Песен за огън и лед" на Джордж Р.Р. Мартин не е достигнала точката, в която "Клегейнбоул" се случва, защото все още не е изяснено дали Грегор и Сандор са живи.

 

В книгите Церсей бива подложена на редица унижения от Хай Спароу, завършвайки с познатата ни "Разходка на срама". Там обаче тя е посрещната на стълбите от бившият майстер Кайбърн и висок, тих гигант наречен Сър Роберт.

 

Феновете на теорията твърдят, че точно "Сър Робърт" е зомби-трупът на "Планината", който е бил запазен и съживен от Кайбърн, след като Грегор бива отровен от Оберин Мартел.

 

При Сандор обаче нещата са малко по-заплетени. Читателите на книгата знаят, че Аря Старк го остави да умре след тежка битка, но обстоятелствата са малко по-различни от тези в сериала.

 

В него Сандор се появява отново в сезон 6, където  бе разкрито, че е спасен от свещеник, в чиято роля бе Иан МакШейн. Малко по-късно той бива убит и "Хрътката" отмъщава за него.

 

Историята в книгата обаче е по-неясна имайки предвид, че не е завършена.

 

В "Пир за врани" Бриен от Тарт и Подрик Пейн, търсейки "Хрътката", защото смятат, че Санса Старк е с него, попадат на комуна, предвождана от човек наричащ се "Стария брат" – свещеник, който е изключително запознат с подвизите и начина на мислене на "Хрътката".

 

Той твърди, че е срещнал умиращия Сандор и се е грижил за него, докато не се споминал. Интересното е, че конят на "Хрътката" също е в комуната, но вместо това феновете решиха да анализират начина, по който "Старият брат" се изразява.

 

Свещеникът твърди, че "Хрътката" е мъртъв, но казва, че Сандор Клегейн е починал.  Теорията, че Сандор е жив стана още по-правдободобна след като се разбра, че в комуната има неназован гробар с наранявания, подобни на тези на "Хрътката".

 

В края на краищата, феновете смятат, че този гробар е Сандор, който е изоставил своето минало и се е присъединил към "Вярата".

 

Съд чрез битка

 

Тук събитията между книгата и сериала стават по-мътни. Първоначалната теория за Клегейнбоул беше, че вече изоставилият миналото си Сандор, представящ "Вярата на седемте", ще се изправи срещу своя брат по време за съдебния процес срещу Церсей, тъй като тя пожелала съд чрез битка и в резултат това ще доведе до нейното падение.

 

Това също перфектно се свързва с теория основана на пророчеството, че Церсей ще бъде убита от "Valonqar", което означава "малкия брат", което може да се отнася за Сандор, който е по-малкият брат на Грегор. Кой знае? Това все още може да се случи в книгите, ако изобщо някога историята бъде завършена.

 

В сериала нещата се развиват по различен начин, тъй като Церсей няма възможността да се защити чрез битка, защото синът й Крал Томен обяви практиката за незаконна, заради Хай Спароу.

 

Съживеният Грегор така и не се би за нея, но вместо това Церсей реши проблема, като взриви Голямата септа в Кралски чертог.

 

В сериала и двамата братя останаха живи и феновете с нетърпение очакваха да видят дали ще решат проблемите помежду си веднъж завинаги.

 

"Клегейнбоул" стана реалност

 

Тук стигаме и до епизодът "Камбаните" – петият и предпоследен от финалния сезон на сериала, където след осем години двамата братя Клегейн се изправиха един срещу друг в смъртоносна битка.

 

Дуелът им завърши по единственият начин, по който можеше да завърши – с огън, точно така, както е започнал, когато са били малки. Един въпрос обаче остана – защо феновете искаха да видят кулминацията на този конфликт толкова много?

 

Едната причина е начинът, по който теориите за "Клегейнбоул" се появиха, защото феновете вникнаха в следите, които Мартин е оставил в книгите си и ги съпоставиха със събитията в сериала, след което теориите за дуела добиха огромна популярност.

 

"Клегейнбоул" също така подчертава и различните пътища, по които историята е поела през годините, защото в книгите "Хрътката" изглежда е постигнял някакъв духовен мир, докато образът му в сериала продължава по пътя на отмъщението буквално до последните си дни. Хубавото е, че поне успява да покаже на Аря, че пътят, по който беше поела няма да доведе до нищо хубаво.

 

Последната причина е, че просто бе забавно да видим как може би най-смъртоносните образи в сериала се опитват да се унищожат взаимно, след като всички прекарахме толкова много време в гледане на различните пътища, по които образите поеха.

 

Единият пое по пътя на кръвопролитието и насилието, а другият на полу-изкупление, водещо го към края, който изглежда така силно желаеше.  Не всеки дуел обаче трябва да бъде внушителен или епичен… понякога просто искаме да видим добър, старомоден и дългоочакван бой.

 

Източник: The Verge

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции